20 sep 2024 18:16

Hervorming van de Raad van State wat de rechtspleging in kort geding betreft

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een ontwerp van koninklijk besluit goed tot bepaling van de rechtspleging in kort geding en tot wijziging van diverse besluiten betreffende de procedure voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Dit ontwerp kadert in de hervorming van de Raad van State, die met name werd gerealiseerd met de wet van 11 juli 2023 tot wijziging van de gecoördineerde wetten op de Raad van State. Artikel 5 van deze wet, dat artikel 17 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State integraal vervangt, voorziet onder meer in een actievere aansturing, inkorting en aldus grondige wijziging van de schorsingsprocedure voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Luidens de memorie van toelichting van die wet hebben “de wijzigingen aan artikel 17 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State (…) als doel de schorsingsprocedure te optimaliseren en maatwerk mogelijk te maken op basis van de spoedeisendheid die in de vordering tot schorsing wordt aangevoerd”. In die context neemt de bij beschikking vastgestelde procedurekalender een centrale plaats in, “om op maat van de concrete spoedeisendheid op actieve wijze de procedure aan te sturen en aldus te waken over de behandeling ervan op korte termijn”.

Het ontwerp van koninklijk besluit strekt tot nadere uitvoering van het voormelde gewijzigde artikel 17 en ligt geheel in lijn hiermee. Gelet op de grondige hervormingen van de schorsingsprocedure vervangt het ontwerp het koninklijk besluit van 5 december 1991 tot bepaling van de rechtspleging in kort geding voor de Raad van State integraal voor de vorderingen tot schorsing of tot het bevelen van voorlopige maatregelen ingediend vanaf 1 januari 2025. Het voormelde artikel 5 van de wet van 11 juli 2023, dat artikel 17 van de gecoördineerde wetten met betrekking tot het administratief kort geding integraal vervangt, treedt immers in werking op 1 januari 2025.

Het ontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.