12 mei 2021 14:39

Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) en het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwen voor tsunami aan smishing berichten na valse sms’en in naam van Bpost: al meer dan 9000 mobiele toestellen besmet

Een nieuwe tsunami aan valse sms’en (smishing) is in aantocht. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) vrezen dat mobiele telefoongebruikers de komende dagen overspoeld zullen worden met gevaarlijke sms-berichtjes. Alles begon afgelopen weekend met een verdacht sms’je dat van Bpost leek te komen.  Al zeker 9000 gebruikers klikten via hun mobiele telefoon op de link en gingen in op het verzoek om een applicatie te downloaden. Hun toestel is besmet met een gevaarlijk virus dat veel schade aanricht en dat zich bovendien snel verspreidt naar de telefooncontacten van het slachtoffer.

Het bericht dat dit weekend de ronde deed was kort : ‘uw pakket is onderweg, volg hier uw zending', gevolgd door een unieke link. Meer dan 5700 aandachtige internetgebruikers stuurden dit bericht door naar verdacht@safeonweb.be. Het slechte nieuws is dat 9000 minder goed geïnformeerde gebruikers de link aanklikten en over gingen tot installatie van een kwaadaardig virus.
Miguel De Bruycker
Directeur Centrum voor Cybersecurity België (CCB)
smishing

Het virus, FluBot, richtte enkele weken geleden veel schade aan in andere Europese landen en komt nu overgewaaid naar Belgische gebruikers.

Dringende waarschuwing

Jack Hamande, Raadslid van het BIPT: “FluBot is een gekend maar gevaarlijk virus dat onder meer data steelt en de contactenlijst van een mobiele telefoon gebruikt om zichzelf te verspreiden. Net daarom neemt het aantal slachtoffers in ons land exponentieel toe.”

Daarom lanceren het BIPT en het CCB een dringende oproep naar mobiele telefoongebruikers:

  1. Wees altijd op je hoede als je onverwacht een berichtje krijgt

Als je dit valse sms-bericht van Bpost kreeg, dan is je telefoonnummer allicht opgenomen in een lijst die circuleert op het internet en door cybercriminelen gebruikt wordt. De kans is groot dat je in de nabije toekomst nog meer smishing- en phishingberichten zal krijgen die van andere koerierdiensten lijkten te komen.  Wees dus extra aandachtig. Met het verlengde weekend in aantocht zijn cybercriminelen vaak nog actiever.

  1. Klik niet op een link in sms’jes!

Als je op de link klikt, wordt er gevraagd om een applicatie te downloaden. Doe dit in geen geval. Er wordt een virus geïnstalleerd dat toegang kan krijgen tot je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, bankkaartgegevens en je volledige contactenlijst.

  1. Installeer nooit applicaties via een link in een bericht

Installeer alleen applicaties uit een standaardapplicatiestore (Google Play, App Store). Als je tijdens de installatie van een app een boodschap krijgt die de installatie verhindert of die waarschuwt voor de veiligheid, ga dan zeker niet verder.

Al minstens 9000 gebruikers hebben FluBot geïnstalleerd op hun mobiele telefoon. Wat moeten zij doen?

  • Onmiddellijk je mobiele telefoon herstellen naar fabrieksinstellingen. Zorg ervoor dat je een back-up hebt van je gegevens voordat je dit doet.
  • Heb je na het installeren van de applicatie nog wachtwoorden gebruikt, dan moet je die zeker ook veranderen.
  • Het kan zijn dat er in jouw naam een sms-bericht naar al je telefooncontacten is gestuurd.  Verwittig hen zo snel mogelijk.

Meer info: https://www.safeonweb.be/nl/actueel/bpost-waarschuwt-voor-valse-smsen

Contactpersonen voor de pers

Andries Bomans (Persverantwoordelijke CCB, NL/FR) : 0471 66 00 06, andries.bomans@ccb.belgium.be

Katrien Eggers (Persverantwoordelijke CCB, NL/FR) : 0485 765 336, katrien.eggers@cert.be

Jimmy Smedts (Woordvoerder BIPT): 0478/63.91.82, jimmy.smedts@bipt.be

Over het Centrum voor Cybersecurity België

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België. Het CCB superviseert, coördineert en waakt over de toepassing van de Belgische cyberveiligheidsstrategie. Door optimale informatie-uitwisseling kunnen bedrijven, de overheid, aanbieders van essentiële diensten en de bevolking zich gepast beschermen.  www.ccb.belgium.be

Over het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie

Het BIPT is de federale regulator die bevoegd is voor de markt voor elektronische communicatie, de postmarkt, het elektromagnetische spectrum van de radiofrequenties en radio- en televisieomroep in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. www.bipt.be