16 feb 2022 16:16

Het BIPT en het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwen voor een plaag van frauduleuze telefoonoproepen

Sinds eind vorige week werden in ons land 100.000’en frauduleuze telefonische oproepen gedetecteerd. Achter oproepen van legitieme Belgische telefoonnummers blijken andere meestal buitenlandse nummers schuil te gaan, waarbij deze bellers proberen om frauduleus persoonlijke gegevens te verkrijgen van de opgeroepenen.

Je krijgt een telefonische oproep die van een bank, de politie of een andere bekende organisatie lijkt te komen. Niets is minder waar. 

Slachtoffers lijken opgeroepen te worden door legitieme Belgische nummers. In de meeste gevallen wordt er een Engelstalig geluidsfragment afgespeeld waarbij de opgeroepene op een toets moeten drukken voor meer informatie of om gegevens aan te passen. In de meeste gevallen gaat het over een computerstem. Wanneer je achteraf terugbelt kom je uit bij een nietsvermoedende houder van het telefoonnummer. De criminelen hebben diens nummer namelijk 'gespoofd'. Letterlijk vertaald betekent ‘spoofing’ nabootsen of namaken. Het telefoonnummer of de naam van de afzender van een sms-bericht is dan het nagebootste echte nummer of de echte naam van uw bank. Zo lijkt het bij de telefonische spoofing-oproepen alsof de oproep van een legitiem persoon of bedrijf komt, terwijl die in werkelijkheid van een fraudeur afkomstig is, die hierbij vaak vanuit het buitenland opereert.

De oproepen lijken afkomstig te zijn van Belgische nummers. Als je opneemt, krijg je een boodschap en word je doorverbonden met een fraudeur die je persoonlijke en/of je bankgegevens probeert te ontfutselen. Ga hier in geen geval op in, aldus Michel Van Bellinghen, Voorzitter van de Raad van het BIPT.

Als je twijfelt aan de echtheid van de oproep haak dan in en bel zelf terug naar een nummer van die instelling dat je reeds kende of opzoekt in betrouwbare bronnen, in plaats van naar het nummer dat jou belde, zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB.

Frauduleuze oproepen gebeuren regelmatig. Het volume van de laatste dagen is echter ongezien.
De operatoren kunnen dit soort oproepen niet blokkeren omdat ook legitieme bedrijven gebruiken maken van dezelfde achterliggende techniek om bijvoorbeeld hun klanten te bellen vanuit een callcenter in het buitenland.

Daarom lanceren het BIPT en het CCB een dringende oproep naar telefoongebruikers:

  1. Wees altijd op je hoede als je onverwacht een oproep krijgt van een onbekend nummer.
  2. Geef nooit persoonlijke of bankgegevens gegevens door via je telefoon.
  3. Heb je toch gegevens doorgegeven, neem dan onmiddellijk contact op met je bank en dien klacht in bij de politie.
  4. Bel niet terug naar dit telefoonnummer.