19 sep 2019 12:39

Het CCB waarschuwt: Laat België niet lamleggen door ransomware!

Ransomware is bezig aan een opmars, maar bescherming is mogelijk.
Het afgelopen jaar merkte CERT.be via het Early Warning System (EWS) wereldwijd een sterke toename van het aantal gevallen van ransomware op.  Het goede nieuws is dat bescherming tegen ransomware mogelijk is.


Wie wordt geviseerd door ransomware?


Iedereen kan het slachtoffer worden van ransomware: van gamers tot beoefenaars van zelfstandige beroepen, ziekenhuizen, grote bedrijven en de overheid. In Frankrijk legde een ransomware recent maar liefst 120 ziekenhuizen plat. Eerder dit jaar was een Belgisch ziekenhuis ook al slachtoffer. In haar jaarverslag 2018 merkte ENISA op dat de gezondheidssector in het bijzonder wordt geviseerd door dergelijke aanvallen. Ook in België haalden verschillende gevallen van ransomware dit jaar de pers.
Maar dit is het topje van de ijsberg.  Particuliere slachtoffers geven een dergelijke aanval zelden aan en ook bedrijven zijn niet happig om bekend te maken dat ze slachtoffer werden van ransomware. Naast de financiële verliezen kan ook de imagoschade aanzienlijk zijn voor een bedrijf.


Hoe je beschermen tegen ransomware?


Het goede nieuws is dat bescherming tegen ransomware mogelijk is.
Voor elke internetgebruiker:
• Het is belangrijk dat je toestellen beschermd zijn met een antivirussoftware, maar daarnaast is ook specifieke bescherming tegen ransomware een must geworden. Installeer anti-ransomware, zoals Acronis Ransomware Protection, Kasperski Anti-Ransomware Tool for Business, McAfee Ransomware Interceptor (Pilot). Voor Windows 10 gebruikers: Windows Defender Antivirus.
• Daarnaast blijft het belangrijk om valse berichten op tijd te herkennen en regelmatig updates uit te voeren op al je systemen.
• Maak ten slotte regelmatig back-ups voor het geval je toch slachtoffer wordt.
Voor bedrijven en organisaties:
De aanbevelingen voor elke internetgebruiker zijn natuurlijk ook belangrijk voor bedrijven en organisaties, maar hen raden we aan om nog een stap verder te gaan.
• Voor KMO’s en zelfstandige beroepen kan een End-Point bescherming zoals lijst hierboven voldoende zijn. Voor grote bedrijven is een gespecialiseerde business anti-ransomware oplossing aanbevolen.
• Zorg voor een business continuity and recovery plan met een getest backup-systeem
• Zorg dat je organisatie voorbereid is op een cyberaanval. Bekijk onze webinar: https://www.youtube.com/watch?v=-cHcTidmT1Y&feature=youtu.be
• Laat je IT security architecture & policy nakijken door een specialist. (inclusief het beleid rond patching, user training, network segmentatie, etc.)
• Maak werk van een cybersecurity strategie.  Lees hier hoe je dit aanpakt: https://cyberguide.ccb.belgium.be/nl


Ransomware hoe werkt dat?


Ransomware is een virus dat wordt geïnstalleerd op een toestel zonder dat de eigenaar daarvoor toestemming gaf. Het gijzelvirus houdt het toestel en de bestanden gegijzeld (geëncypteerd) en vraagt losgeld.

 

Contactpersoon pers:
Katrien Eggers : 0485 765 336, katrien.eggers@cert.be