28 nov 2016 15:01

Het Cybersquad van de Douane blokkeert 396 websites die namaakgeneesmiddelen aanbieden

Het Cybersquad van de Douane nam in het kader van de operatie « In our Sites » de websites in het vizier die namaakgeneesmiddelen te koop aanbieden. In totaal, blokkeerde dat team 396 domeinnamen waarvan 165 be-sites en 231 eu-sites.

De Douane heeft zich in hoofdzaak gefocust op de internetsites die namaakgeneesmiddelen aanbieden. De bedoeling is de burger te beschermen voor de gevaren van namaakspullen. Namaak is steeds moeilijker op te sporen op het internet, de prijzen verschillen vaak nauwelijks van deze voor de echte producten en de sites zijn steeds perfecter gekopieerd. We raden de consumenten dan ook aan om :

- de contactgegevens van de onderneming te controleren;
- ervaringen van andere consumenten met die website te zoeken;
- de website grondig te bekijken.

België neemt al voor het vijfde jaar deel aan de operatie « In our Sites ». Honderden sites zijn ondertussen geblokkeerd. De FOD Economie ging eveneens over tot het blokkeren van sites : maar liefst 2.599 domeinnamen. Die sites boden vooral schoenen, kledij en toebehoren van merken aan.

De operatie « In our Sites » is al aan haar 7de editie en bundelt de krachten van openbare diensten uit 26 landen en van 23 privémerken. De actie beoogt de grote criminaliteit die floreert door de verkoop van namaak.