16 sep 2011 16:56

Het Fonds publiceert zijn jaarverslag 2010

Het Fonds heeft zijn jaarverslag 2010 gepubliceerd. Sedert kort staat het document te blinken op onze website.

Het Fonds heeft zijn jaarverslag 2010 gepubliceerd. Sedert kort staat het document te blinken op onze website.

Normal 0 21 false false false FR-BE X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false false FR-BE X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} In 2010 keerde het Fonds voor de beroepsziekten aan 55.679 slachtoffers van een beroepsziekte een vergoeding voor blijvende arbeidsongeschiktheid uit. In 64% van de gevallen ging het hier om ziekten die veroorzaakt zijn door fysische agentia ( trillingen, lawaai …). In bijna 23% van de gevallen werd de beroepsziekte door de inademing van bepaalde schadelijke producten veroorzaakt.

 

Uiteraard gaat het hier niet alleen om nieuwe slachtoffers, maar veelal om mensen die reeds jarenlang ziek zijn en hiervoor vergoed worden. Jammer genoeg zijn er toch elk jaar nog mensen die het slachtoffer worden van een beroepsziekte, en dit ondanks een goed preventief beleid van zowel het Fonds als de maatschappij in zijn geheel. In 2010 hebben 5448 (voormalige) werknemers uit de privésector een eerste aanvraag omwille van een beroepsziekte ingediend. Een cijfer dat in de trend ligt van de cijfers van de laatste vijf jaar. 4022 onder hen zijn mannen, waarvan de meerderheid hun ziekte ontwikkeld hebben op middelbare of oudere leeftijd. Slechts 10,7% onder hen is jonger dan 40 jaar. Daarnaast waren er ook nog eens 566 (voormalige) werknemers van de provinciale en plaatselijke overheden die een dergelijke aanvraag indienden. Opmerkelijk is dat er in 2010 slechts 1549 aanvragen werden ingediend naar aanleiding van een overlijden ten gevolge van een beroepsziekte.

 

De preventieve opdracht van het Fonds blijft een belangrijke taak. Zo nam het Fonds het afgelopen jaar 26.707 positieve beslissingen om in te staan voor de terugbetaling van een vaccinatie tegen hepatitis. Dit betreft 90% van het aantal aanvragen voor een dergelijke terugbetaling. Bovendien verzekert het Fonds voortaan de centralisatie en de analyse van de gegevens inzake de verwijdering van de zwangere werkneemsters (10 164 attesten ontvangen in 2010). Daarnaast bewijzen secundaire preventieve projecten meer en meer hun nut. Zo stapten het afgelopen jaar 705 mensen in ons – zeer succesvol – programma rugrevalidatie.

 

Verder vindt men in het jaarverslag ook enkele gegevens terug betreffende het Asbestfonds. Het Asbestfonds heeft zijn eigen werking en financiering, maar wordt in de praktijk wel beheerd door hetzelfde team dat instaat voor het Fonds voor de beroepsziekten. Bij het AFA werden er het afgelopen jaar 215 positieve beslissingen genomen die betrekking hadden op mesothelioomslachtoffers en hun eventuele nabestaanden. Wat betreft asbestose, werden er 139 nieuwe positieve beslissingen genomen.

 

Voor meer informatie: http://www.fbz.fgov.be/nl/jaarverslagen_nl01.htm