28 nov 2019 13:19

Het gros van inbeslaggenomen namaakproducten wordt online besteld

Met de feestdagen in zicht en op basis van de voorlopige cijfers voor 2019, willen de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen, de minister van Financiën Alexander De Croo en Nanac wijzen op de gevaren van namaak. Vooral de opmars van e-commerce en de daarmee gepaard gaande valkuilen baren hen zorgen.

95% van de inbeslagnames inzake namaak door de douane zijn afkomstig van pakketten die per post en expreskoerier worden verzonden. Dit vertegenwoordigt bijna 50% van alle goederen die door de douane in beslag worden genomen.

In 2019 werden 117.000 nagemaakte voorwerpen in beslag genomen in 16.500 postcolli’s. 115.000 voorwerpen werden in beslag genomen in de havens tijdens 117 vaststellingen.
 

Er wordt dus steeds meer namaak per post of koerier verzonden en dus online besteld. De goederen komen voornamelijk uit China (64%), Hongkong (22%) en Turkije (6%). “Het thema namaak werd ook besproken in het kader van de economische missie van prinses Astrid in China. China wil wel degelijk inzetten in de strijd tegen namaak. Verder Europees en douane-overleg moet dit engagement concreet maken.”, liet Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de Douane zich ontvallen.
 

KLEDING EN SPEELGOED ON TOP

Kleding en speelgoed maken nog steeds de top twee uit van inbeslaggenomen namaakgoederen. Nu de kerstperiode nadert, willen zij de aandacht van de consumenten vestigen op het feit dat deze namaakproducten niet voldoen aan de Europese normen. De veiligheid van deze goederen is niet gegarandeerd en vormt een gevaar voor de economie, maar vooral ook voor de consument zelf. De prijzen zijn niet te kloppen, maar zou u een pluche beertje cadeau doen aan uw kind dat gemaakt is met schadelijke stoffen? Zou u een broek kopen waarvan de stof vol zit met licht ontvlambaar materiaal?
 

Namaakspeelgoed is niet te vertrouwen en brengt kinderen in gevaar. Je weet nooit hoe, waar of door wie het speelgoed is gemaakt. Kinderen die met namaakspeelgoed spelen lopen dan ook heel wat risico’s. Meestal neemt men een loopje met alle veiligheidsvoorschriften voor speelgoed. Welke kleurstoffen zijn gebruikt? Is het speelgoed wel stevig genoeg? Kunnen er geen stukjes afbreken en ingeslikt worden? Bovendien ben je alles kwijt als de douane de namaakproducten onderschept en vernietigt.”, Alexander De Croo, minister van Financiën.
 

Volgens de beschikbare cijfers voor 2019 (dus voorlopig), stelt men vast dat figuurtjes, pluchen beertjes en poppetjes het meest nagemaakt worden:

  1. 9 833 stuks: figuurtjes, pluchen beertjes en poppetjes (Disney, Star Wars, Fortnite, Marvel, DC Comics, Avengers,...)
  2. 6 046 stuks: spelen, consoles, ... (X-box, Nintendo, Playstation,....)
  3. 3 026 stuks: speelkaarten (Pokemon, Konani,...)
  4. 2 190 stuks: Hooverboards
  5. 1 439 stuks: Lego
  6. 1 241 stuks: Rubiks Cube

 

ENKELE RICHTLIJNEN WAAROP U ALS CONSUMENT KAN LETTEN

  •  Een product is erg goedkoop. Is dat niet te mooi om waar te zijn?
  •  Controleer de contactgegevens van de verkoper, zijn ze identificeerbaar?
  •  Wat zeggen de reviews van andere consumenten?
  •  Is de website professioneel?
  •  Is het een beveiligde site (https...)?
  •  Als u koopt op een marktplaats als Amazon, Ebay of Alibaba, controleer welke verkoper er achter zit. Naar welke site wordt u doorverwezen?
     

Een cadeau geven of krijgen, is tijdens de komende feestdagen het tofste wat u kan doen of overkomen. Denk echter tweemaal na voor u een cadeau koopt dat te mooi is om waar te zijn!