19 dec 2022 16:25

Het portaal MijnGezondheid.be krijgt een make-over

Het portaal MijnGezondheid.be wil alle burgers de mogelijkheid bieden  hun gezondheidsgegevens te raadplegen, of het nu gaat om de resultaten van medische onderzoeken, medicatievoorschriften, vaccinaties, COVID-testresultaten, voorkeuren voor orgaandonatie, of gegevens van het ziekenfonds. 

Om de toegang tot al die informatie te vergemakkelijken, heeft de FOD Volksgezondheid het portaal vernieuwd, dat nu gebruiksvriendelijker is. “Om de beste zorg te kunnen bieden, is het belangrijk dat zowel zorgverleners als burgers eenvoudig alle gezondheidsgegevens kunnen raadplegen. Het vernieuwde gezondheidsportaal zet in op die toegankelijkheid voor burgers, die de regie zo meer in handen kunnen nemen”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.    

Meer directe toegang

Via instrumenten als "mijn rapporten en resultaten", "mijn geneesmiddelen", en "mijn vaccinaties" heeft de burger voortaan rechtstreeks toegang tot alle persoonlijke gegevens, zonder daarbij verschillende tussenschermen te hoeven doorlopen. Daarnaast heeft de burger ook eenvoudig toegang tot informatie over de zorgverleners die hem of haar behandelen.

‘Voor patiënten is deze make-over zeker een stap in de goede richting. Uit onze recente bevraging  bleek dat 8 op 10 personen met een chronische aandoening het gezondheidsportaal al gebruikt, maar dat de helft het niet gebruiksvriendelijk vindt. De redenen daarvoor zijn een gebrek aan overzicht en teveel doorverwijzingen. Deze vereenvoudiging kan ook een antwoord bieden op de nood aan ondersteuning die 40 % van de patiënten signaleert. Aandacht voor digitale geletterdheid blijft voor ons wel een belangrijk aandachtspunt’, zo stelt het Vlaams Patiëntenplatform.   

Een arts of apotheker van wacht vinden

Andere instrumenten bieden toegang tot nuttige en betrouwbare algemene informatie. Zo kan je bijvoorbeeld een arts of apotheker van wacht vinden, informatie verkrijgen over een geneesmiddel of een ziekte,  je informeren over orgaandonatie, en  nagaan hoe een bijwerking van een geneesmiddel kan worden gemeld. 

Voor COVID-19 in het bijzonder, kan de burger zijn eigen test-, vaccinatie- of certificaatgegevens raadplegen via "mijn overzicht COVID-19" en meer algemene informatie over de te nemen maatregelen of de bereikbaarheid van vaccinatiecentra terugvinden via "COVID-19 - Info".

500.000 bezoekers per maand

Het portaal werd tijdens de COVID-crisis door miljoenen burgers bezocht (gemiddeld 2.632.000 bezoekers per maand tussen juni 2021 en maart 2022). Het is dan ook de tweede meest trending zoekterm op Google in België in 2022. Vandaag is het een veilige en snelle manier die ongeveer 500.000 mensen elke maand gebruiken om een gezondheidsdocument op te zoeken of om concrete informatie te vinden om hun gezondheid beter te beheren.

Het vergemakkelijken van de toegang van burgers tot hun gezondheidsgegevens is vooral bedoeld om hen in staat te stellen actiever aan hun zorg deel te nemen.

Websitehttps://mijngezondheid.be/ .