25 okt 2021 10:41

Hoe vertel ik mijn ouders dat ik graag wil weten of ze liever begraven of gecremeerd worden?

De FOD Volksgezondheid lanceert een campagne om te durven praten over onze wensen met betrekking tot onze oude dag, vooraleer het te laat is en onze naasten verplicht worden voor ons te beslissen. Nadenken over je wensen voor het leven en het levenseinde, is misschien de beste manier om te kunnen genieten van het leven tot het einde.

Deze campagne, getiteld “Advance Care Planning” (of ACP), richt zich op burgers en zorgverleners met bijzondere aandacht voor huisartsen. Het doel is om de dialoog aan te moedigen en te vergemakkelijken rond de wensen van iedereen met betrekking tot de manier waarop ze op hun “oude dag" willen leven.

Erover durven spreken wanneer we nog de mogelijkheid hebben, fysiek of mentaal, is een manier om ervoor te zorgen dat, als onze dierbaren op een dag voor ons moeten kiezen, er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met onze voorkeuren. Is het gepast om een behandeling te verlengen als deze geen verbetering meer oplevert in termen van gezondheid of kwaliteit van leven? Moet er alles aan gedaan worden zodat iemand thuis kan blijven, ook al is hij/zij volledig afgesloten van de wereld? Of is het beter een plek voor hem/haar te vinden in een instelling waar hij/zij weer wat sociaal leven kan vinden?

Hulpmiddelen om de juiste woorden te vinden

In dergelijke situaties, die vaak pijnlijk zijn voor de mensen om hen heen, kan het zijn dat de persoon of de huisarts niet in staat is om een ​​beslissing te nemen. Er vooraf over kunnen praten heeft dus voor iedereen voordelen.

Dan blijft er nog de moeilijkheid om erover te durven praten en het juiste moment en de juiste woorden te vinden. Hoe vertel ik mijn moeder dat ik graag wil weten of ze begraven of gecremeerd wil worden? Hoe vertel ik mijn zoon dat ik het meest bang ben om te lijden en pijn te hebben? Hoe vertel ik mijn patiënt dat hij/zij op een dag waarschijnlijk in een rolstoel zal zitten en niet op zichzelf kan wonen?

De FOD Volksgezondheid biedt, met de steun van het RIZIV, verschillende instrumenten aan om burgers in staat te stellen hun wensen te uiten en om naasten en zorgverleners te helpen de juiste woorden te vinden om erover te praten.

De gloednieuwe website "mijnoudedag.be" laat burgers toe de verschillende keuzes te ontdekken die ze op het einde van hun leven tegenkomen ​​en deze te registreren in het wensformulier. De site biedt ook adviezen aan huisartsen om met hun patiënten in gesprek te gaan over het levenseinde. Er worden een maand lang radiospots uitgezonden om het grote publiek bewust te maken. Video's zullen worden uitgezonden via de site mijnoudedag.be, ziekenhuizen, sociale netwerken, … Huisartsen hebben posters en folders gekregen waarmee ze het onderwerp kunnen aansnijden met hun patiënten.

 

Al het materiaal is beschikbaar op de site http://mijnoudedag.be/.