12 mrt 2021 12:27

Hulde aan de slachtoffers van terreurdaden

Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de aanslagen van 22 maart 2016, zullen de federale regering, Brussels Airport en de MIVB, in samenwerking met de verenigingen voor slachtoffers Life4Brussels en V-Europe op 22 maart 2021 hulde brengen aan alle slachtoffers van terreurdaden. ZZ.MM. de Koning en de Koningin, evenals de Eerste minister zullen deelnemen aan dit eerbetoon.

In de voormiddag is er op de locaties van de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek een moment van stilte en bezinning op het precieze uur van de aanslagen.

Om 12u15 zal een sobere, warme plechtigheid ter herdenking van de slachtoffers plaatsvinden aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden, dat gelegen is in de Wetstraat in Brussel.

Door de gezondheidsmaatregelen zal slechts een beperkte delegatie van slachtoffers en vertegenwoordigers van de hulp- en interventiediensten de plechtigheid kunnen bijwonen. Er worden strikte maatregelen in acht genomen en er werd voor een alternatief scenario gekozen, waarin de slachtoffers centraal staan. De focus van de plechtigheid ligt op steun, medeleven, hoop en verbondenheid.

De plechtigheid zal bestaan uit toespraken, een artistiek optreden, getuigenissen en huldebetuiging aan slachtoffers die het leven lieten of een geliefde hebben verloren, die gewond zijn geraakt of geleden hebben door terreurdaden in België of in het buitenland. Slachtoffers die niet fysiek aanwezig zijn tijdens de plechtigheid wegens de gezondheidsmaatregelen, zullen op symbolische wijze afgebeeld worden.

De plechtigheid wordt live uitgezonden op verschillende tv-zenders (VRT, VTM, Play4, Play5 en Play6, RTBF, RTL-TVi en LN24) en op de website 22-03.be, zodat de slachtoffers die niet aanwezig zijn, de plechtigheid kunnen volgen.