15 sep 2023 16:37

Hydrogen Test Facility: selectie van twee locaties voor gespecialiseerde testcentra

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Energie Tinne Van der Straeten en van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine akkoord met de verdere uitvoering van het "Hydrogen Test Facility for scientific and applied research"-project.

Op 11 februari 2022 besliste de ministerraad, binnen het kader van het federale Herstel- en Transitieplan, om een ‘Hydrogen Test Facility’ op te richten. Om de stap van kleinschalige testfaciliteiten naar een grootschalig industrieel gebruik van waterstof mogelijk te maken, worden testinstallaties gebouwd die grotere hoeveelheden waterstof kunnen behandelen en opslaan, in samenwerking met het von Karman Instituut voor Stromingsdynamica.

De ministerraad neemt akte van de resultaten van de haalbaarheidsstudie van fase 2 en gaat akkoord met de selectie van twee locaties voor de bouw van gespecialiseerde testcentra: de sites NextGen in Antwerpen en District Cleantech in Charleroi.

De ministerraad gaat tevens akkoord met het vrijgeven van de volgende schijf van 5,42 miljoen euro voor de uitvoering van fase 3.