03 dec 2018 08:10

“IEDEREEN OP WEG!”, DE INTERACTIEVE GIDS VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKTE MOBILITEIT

De FOD Mobiliteit en Vervoer zet zich in om burgers met een handicap aan te moedigen om zich te verplaatsen en mobiel te blijven.

Ter gelegenheid van de internationale dag van personen met een handicap op maandag 3 december lanceert de FOD Mobiliteit en Vervoer een interactieve gids voor personen met een beperkte mobiliteit met de campagne “Iedereen op weg!”.

U vindt deze gids op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer:

* Via de knop ‘personen met beperkte mobiliteit’ op de homepage
* Via een directe link: www.mobilit.belgium.be/nl/pbm

Alle info op één plaats

Alles vertrok van de onderstaande vaststellingen:

* De informatie over de mobiliteit en het gebruik van het openbaar vervoer door personen met een beperkte mobiliteit is omvangrijk en versnipperd;
* De bevoegdheden inzake handicap berusten bij verschillende beleidsniveaus: de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen.

In deze omstandigheden is het niet eenvoudig om er wijs uit te raken.

Deze online gids centraliseert de informatie voor personen met een handicap en/of met beperkte mobiliteit (PBM). De gids bundelt alle aspecten omtrent mobiliteit en vervoersmiddelen aan de hand van vragen/antwoorden. Bijvoorbeeld: “Kan ik bijstand genieten tijdens mijn vliegreis?” “Mag ik op de openbare weg rijden met mijn rolstoel?” Of nog, “Mag mijn reservering voor een reis met de autocar worden geweigerd?”

Een persoon met beperkte mobiliteit vindt op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer informatie over de moeilijkheden die hij onderweg kan ondervinden en krijgt vervoersmiddelen voorgesteld die passen bij zijn persoonlijke situatie.

Met alle betrokken partijen

De informatie werd samengesteld in overleg met de verschillende bevoegdheidsniveaus, met de verschillende actoren van de vervoerssector uit alle gewesten evenals met de verenigingen die hulp bieden aan personen met een handicap.

Een langetermijnactie

De FOD Mobiliteit en Vervoer publiceerde eerder in 2016 de brochure “Passagiersrechten”. Via het mailadres contact.handicap@mobilit.fgov.be krijgen burgers antwoorden op hun vragen over mobiliteit.