18 mei 2024 18:02

Illegale productie, distributie en opslag van sigaretten

De Belgische douane heeft afgelopen woensdag en donderdag op verschillende locaties in Antwerpen en Oost-Vlaanderen huisvisitaties uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar illegale productie, distributie en opslag van sigaretten. In totaal nam de Belgische douane bijna 6 miljoen sigaretten (5.769.780) van de merken Marlboro en Richmond en versneden tabak in beslag.

Sigaretten

Deze sigaretten werden aangetroffen in magazijnen te Lier, Bazel en Merksem. De verschuldigdheden (accijns, bijzondere accijns en btw) voor deze sigaretten bedragen meer dan 2,7 miljoen euro (2.776.606,78 euro om precies te zijn). Daardoor komt de teller voor sigaretten inbeslaggenomen door de Belgische douane in 2024 op meer dan 80 miljoen te staan.

Er werden zeven personen gearresteerd met de Russische en Oekraïense nationaliteit.  

De lokale recherche PZ Lier had eerder met de douane informatie gedeeld over een verdacht depot waar mogelijks illegaal sigaretten werden geproduceerd. De douane besliste een onderzoek te openen en kon vier andere verdachte locaties identificeren.

Door internationale samenwerking met de Nederlandse collega’s kon ook een illegale productiesite in het Zeeuwse Hulst worden opgerold. Op deze locatie troffen de Nederlandse collega’s woensdagavond Richmond sigaretten aan en machines omwikkeld met plasticfolie die geïnstalleerd een volledige productielijn zouden vormen. Ook in Nederland werden drie personen aangehouden.