06 dec 2022 13:16

Inbeslaggenomen vlees, schilden, schedels en skeletten van bedreigde diersoorten

Gedurende de hele maand oktober heeft België deelgenomen aan operatie Thunder, die op internationaal niveau door Interpol wordt gecoördineerd. Bij die gelegenheid hebben de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen van de FOD Financiën, het FAVV en de FOD Volksgezondheid hun controles op de handel in bedreigde planten en dieren en hun bijproducten verscherpt. Dit heeft geleid tot de inbeslagname van een collectie schedels, skeletten en schilden van allerlei aard.

Twee dagen van controles werden georganiseerd in de aankomsthal van de luchthaven van Brussel en via de luchtvrachtdienst Brucargo. Postpakketten van Bpost werden ook aan specifieke controles onderworpen. De CITES-experten en de inspecteurs van het DG Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid richtten hun toezicht op de houtmarkt en de markt voor soorten beschermd door het CITES-verdrag.

Deze grootschalige operatie ter bestrijding van de illegale handel was gericht op plantaardige en dierlijke producten (hout, geneesmiddelen, cosmetica, voedingssupplementen enz.) en op wilde soorten die door de CITES-overeenkomst worden beschermd. Het doel was ook informatie te verzamelen om de organisatie en de werking van criminele organisaties beter te begrijpen.

Inbeslagnames van bagage van reizigers en postpakketten

Op de luchthaven van Zaventem was de operatie gedurende twee dagen gericht op vluchten uit Midden- en West-Afrika. De koffers van de passagiers werden geopend om te controleren op goederen beschermd door de CITES-overeenkomst. Er werden 2 stukken ivoor, 4 stukken koraal, 2,62 kg varanenvlees en 3,6 kg apenvlees gevonden.

De douaneambtenaren, bijgestaan door controleurs van het FAVV en de FOD Volksgezondheid, vonden voedingssupplementen (eetlustremmers, anti-cholesterol, ...) gemaakt op basis van beschermde planten in postpakketten die bestemd waren voor particulieren. Een serum op basis van apenextract, bestemd voor een bedrijf, werd ook in beslag genomen. Nog eens 107 overtredingen hadden betrekking op niet door CITES beschermde gezondheidsproducten, levensmiddelen, planten en plantaardige producten. Al deze illegale producten werden door het FAVV in beslag genomen.

CITES- en houtcontroles uitgevoerd door de FOD Volksgezondheid

In oktober hebben de dossiers van de ‘soorten’- en ‘hout’-inspecteurs van het DG Leefmilieu bij een inspectie van een antiquair geleid tot de inbeslagname van meer dan 20 specimens: schildpadschilden en -skeletten, koralen, schelpen (reuzenmosselen), opgezette papegaaien, beren- en apenschedels en een slagtand van een olifant, voor een totale waarde van meer dan 7.000 euro. Bij de inbeslagnames in oktober waren ook levende dieren betrokken: 1 Gabonese grijze papegaai (ter waarde van meer dan 1 000 euro) en 1 Gila-monster.

In 2022 waren de controles op hout, uitgevoerd door douaneambtenaren en inspecteurs van het DG Leefmilieu, voornamelijk gericht op invoer uit Myanmar, Rusland en Wit-Rusland. Sinds de agressie tegen Oekraïne heeft de EU sancties en strenge beperkingen opgelegd aan de invoer van hout en houtproducten uit Rusland en Wit-Rusland. De laatste controles in het kader van Operatie Thunder hebben bevestigd dat deze handel vrijwel tot stilstand is gekomen. 

Bestrijding van milieucriminaliteit

Operatie Thunder, gecoördineerd door Interpol en de Werelddouaneorganisatie, heeft geleid tot aanzienlijke inbeslagnames van illegale goederen, beschermde producten en specimens van wilde dieren en bosbouw. In verschillende landen heeft dit geleid tot onderzoeken en arrestaties. De operatie loopt nu zes jaar en is gericht op een nauwere samenwerking en coördinatie tussen de verschillende landen en actoren bij de opsporing en bestrijding van milieucriminaliteit. 125 landen hebben deelgenomen aan deze zesde editie en er werd meer dan 750 kilo ivoor, 25 neushoornhoorns, orchideeën, cactussen en grote hoeveelheden hout in beslag genomen. Er werden ook veel levende dieren ontdekt: ongeveer 100 grote katten, 30 apen, enkele honderden vogels en duizenden reptielen en schildpadden.

Sinds 1975 regelt de CITES-overeenkomst de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten. De overeenkomst telt momenteel 184 partners, waaronder de Europese Unie en haar lidstaten (waaronder België sinds 1984). Het verdrag beschermt meer dan 5.000 diersoorten en 30.000 plantensoorten. Voor meer informatie over de CITES-overeenkomst: citesinbelgie.be