27 jan 2010 16:35

Inkomstenbelasting

Actualisatie van lijst met landen met gunstig fiscaal tarief

Actualisatie van lijst met landen met gunstig fiscaal tarief

De ministerraad heeft op initiatief van minister van Financiën Didier Reynders de lijst van landen of jurisdicties geactualiseerd waar de gemeenrechterlijke bepalingen inzake belastingen aanzienlijk gunstiger zijn dan in België (*).

In het kader van het vermijden van de dubbele belasting op dividenden, komen bepaalde dividenden niet voor belastingaftrek in aanmerking, indien ze worden uitgekeerd door vennootschappen uit landen waar de gemeenrechterlijke bepalingen inzake belastingen aanzienlijk gunstiger zijn dan in België.

De lijst bevat dus de landen die een fiscaal regime op vennootschappen toepassen met een gemeenrechtelijk nominaal tarief dat lager is dan 15%. Landen die geen vennootschapsbelasting opleggen komen niet op de lijst voor. Landen die daarentegen een tarief van 0% toepassen komen er wel op voor.

Het gaat om: Abu Dhabi, Ajman, Albanië, Alderney, Bosnië-Herzegovina, Noord-Korea, Dubai, Guernsey, Herm, Jersey, Kirgizstan, Macau, Voormalige Joegoslavische Republiek van Macedonië, Eiland Man, Marshalleilanden, Federatie van Micronesië, Moldavië, Montenegro, Oman, Oezbekistan, Paraguay, Pitcairn, Ras al Khaimah, Servië, Sharjah, Umm al Qaiwain.

(*) Het gaat om een ontwerp van koninklijk besluit dat artikel 73 quater van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek der Inkomstenbelasting wijzigt.