18 jun 2015 14:40

Internationale controle op namaakgeneesmiddelen en andere illegale geneesmiddelen

Voor de 8ste keer op rij nam de Belgische douane samen met het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) en de Federale politie deel aan een internationale controleactie op namaakgeneesmiddelen en andere illegale geneesmiddelen.

De controleactie onder de naam Pangea VIII liep van 9 tot 16 juni 2015.

De Belgische douanediensten controleerden samen met de diensten van het fagg, 8.825 zendingen in de luchthavens van Zaventem en Bierset. De diensten van de Federale politie focusten op het sluiten van sites en advertenties op het internet.

Douane en fagg blokkeerden 214 zendingen op vermoeden van aanwezigheid van geneesmiddelen. Het fagg nam er 68 van in beslag.

Erectiestimulerende middelen, antidepressiva en vermageringsmiddelen blijven de lijst aanvoeren, maar ook huidbleekmiddelen, ontsmettingsmiddelen en pijnstillers werden onderschept.

De illegale producten waren vooral afkomstig uit India, Singapore en Turkije.

Onnodig te wijzen op het grote gevaar dat de consument loopt wanneer hij/zij deze middelen gebruikt, want soms zitten er amper of geen actieve bestanddelen in soms wel maar in een te grote mate of bevatten ze andere schadelijke bestanddelen.

Daarnaast deden de douanediensten nog 1.346 vaststellingen:
• 543 op het vlak van accijnzen en invoerrechten;
• 586 voor namaak, andere dan geneesmiddelen;
• 51 inbreuken op de voedselveiligheid;
• 166 andere.