28 okt 2015 16:48

Jubileumeditie Beldonorcampagne trekt door het land met de Federal Truck

Vandaag stelden de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en minister van Volksgezondheid Maggie De Block de 10e editie van de Beldonorcampagne voor. De Beldonorcampagne wil orgaandonatie onder de aandacht brengen en mensen laten nadenken over hoe ze zelf tegen orgaandonatie aankijken.

De afgelopen 10 jaar is er al een pak werk verzet. Zo is het aantal mensen dat zich expliciet als orgaandonor heeft opgegeven, gestegen van 33 003 tot 220 480 vandaag. Het aantal mensen dat weigert om na hun overlijden orgaandonor te worden, is gedaald van 190 158 tot 188 340.


Ondanks deze mooie cijfers zijn er op dit moment nog steeds 1253 landgenoten die een orgaan nodig hebben en op de wachtlijst staan. De meesten onder hen wachten op een nier- (821) of een levertransplantatie (193).


Omdat de nieuwe Beldonorcampagne zich in de eerste plaats tot jongeren richt, werd ze uitgedacht door studenten van IHECS in Brussel. De campagne stelt zich onder andere de vraag welke kleur een kameleon heeft als hij in de spiegel kijkt, waarom Adam en Eva een navel hebben als ze toch de eerste mensen waren, en of je zelf al eens over orgaandonatie nagedacht hebt.


Sinds enkele weken draaien er al spotjes in verschillende filmzalen en hangen er affiches uit op tal van plaatsen. Nieuw is dat de campagne dit jaar het hele land zal doorkruisen en scholen zal bezoeken in alle hoeken van ons land. Dit is mogelijk dankzij de ‘Federal Truck’, een initiatief van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister. Deze ‘Federal Truck’ staat ter beschikking van alle federale overheidsdiensten en biedt hen de kans om zelf naar hun publiek toe te gaan.


Meer info vind je op www.beldonor.be en www.alovernagedacht.be  

 

Contact:
Sven Heyndrickx
Adjunct-woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
0473/83.64.90