18 dec 2013 12:19

Kaviaar: opgelet voor illegale import

De eindejaarsperiode is het uitgelezen moment om luxeproducten zoals kaviaar te kopen. Meer en meer consumenten laten zich dan ook verleiden door de lage prijzen die op internet aangeboden worden. Op die manier werken ze onbewust de illegale handel in kaviaar in de hand. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu wil daarom de consumenten informeren over de risico’s die ze op die manier lopen.


Sinds enkele jaren circuleren er op internet aanbiedingen tot 5 keer goedkoper dan de normale prijs voor kaviaar. Er bestaat een echt netwerk van oplichters die Russische ‘kaviaar’ verkopen aan Belgische consumenten.


In het verleden zijn er al verschillende pakjes in beslag genomen en geanalyseerd tijdens gerichte controleacties. De resultaten zijn verontrustend: in eenzelfde pakje zaten bijvoorbeeld verschillende identieke potjes met een verschillende inhoud, zoals illegale kaviaar van bedenkelijke kwaliteit, eitjes van andere vissen dan steuren, visvlees waarvan bolletjes gemaakt zijn, en zelfs ondefinieerbare substanties. Er bestaat dus zeker een risico voor de gezondheid van de consument.


De FOD Volksgezondheid wil dan ook de aandacht van de consument vestigen op de verkoop van goedkope kaviaar op het internet. Steuren zijn een beschermde diersoort en de handel in steureitjes is strikt gereglementeerd volgens de CITES conventie.
De consument loopt dan ook niet enkel een risico voor zijn gezondheid, maar zijn aankoop kan ook in beslag genomen worden, met een boete van enkele duizenden euro erbovenop.


De beste manier om legale en kwalitatieve kaviaar te kopen is ze bij uw vertrouwde supermarkt of delicatessenzaak te kopen. Legale kaviaar kan men aan de blikjes herkennen. Die zijn individueel verzegeld en hebben een etiket dat niet kan worden losgemaakt en opnieuw vastgekleefd. Ze is meestal afkomstig uit de aquacultuur.


Legale kaviaar kopen is dus een kwaliteitsgarantie voor de eigen gezondheid, maar komt ook het milieu ten goede, omdat de bedreigde steur niet illegaal bevist wordt.

 

Meer info op www.gezondheid.belgie.be 


 

Contact: Jan Eyckmans: 0495/ 25 47 24