05 jul 2013 12:59

Kies voor het asiel: FOD Volksgezondheid voert campagne voor asielkatten

Denkt u er aan om een kat als huisdier te houden? Ga dan zeker eens langs bij een asiel in uw buurt. Een asielkat is niet alleen goed verzorgd en sociaal maar ook al gechipt en gesteriliseerd. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu lanceert vandaag, vrijdag 5 juli, de campagne ‘Kies voor het asiel’ om de asielkat te promoten.

Het is niet moeilijk om aan een gratis kitten te geraken via een buur, kennis of familielid. In ons land worden elk jaar zoveel katjes geboren dat ze niet eens allemaal een nieuwe thuis vinden. Dus komen er veel katten in het asiel terecht, of op straat als zwerfkat. De asielen raken overvol: in 2012 zaten er opnieuw 28.000 katten op een baasje te wachten. Maar ook het zwerfkattenbestand dikt aan, en deze katten dragen bovendien veel besmettelijke ziektes over.

U kunt helpen om het aantal katten in de asielen en op straat in te perken. Als u een kat in huis wilt nemen, kies dan voor een asielkat. Dankzij het meerjarenplan voor de sterilisatie van katten van de FOD Volksgezondheid wordt iedere asielkat in ons land gesteriliseerd en gechipt voor adoptie. Een asielkat wordt ook regelmatig ontvlooid, ontwormd en gevaccineerd: ze is dus in goede gezondheid op het moment dat u ze mee naar huis neemt.

Vaak betaalt u voor de adoptie van een asielkat trouwens niet meer dan dat u als echte dierenvriend voor de sterilisatie en identificatie van uw eigen ‘gratis’ kat zou uitgeven! Voor het geld moet u het dus niet laten.

Om de voordelen van de asielkat bekend te maken bij het grote publiek, lanceert de FOD Volksgezondheid vandaag de campagne ‘Kies voor het asiel’. Op de website www.kiesvoorhetasiel.be kunnen kinderen een leuk spel met de asielkatten Basiel en Cecile spelen, en zo alles over de verzorging van katten te weten komen. Ook volwassenen vinden er nuttige informatie over asielkatten en een lijst met asielen in de buurt terug.

Binnenkort zullen alle steden en gemeenten, bibliotheken, dierenartsen, dierenspeciaalzaken en asielen in ons land affiches van ‘Kies voor het asiel’ in de bus krijgen, om de campagne te ondersteunen.

Meer informatie?
Campagnewebsite www.kiesvoorhetasiel.be
Meerjarenplan voor de sterilisatie van katten www.kattenplan.be
Portaalsite van de FOD Volksgezondheid www.gezondheid.belgie.be

Contact:
Eric Van Tilburgh (0475 63 04 89) en Els Vanautryve (0473 63 07 46, els.vanautryve@gezondheid.belgie.be), dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid

Voor visuals van de campagne in hoge resolutie contacteer olivier.christiaens@gezondheid.belgie.be