20 mrt 2013 11:08

Kinderarmoede en alleenstaande ouders centraal bij 5de Federale prijs armoedebestrijding

BRUSSEL, 20/03/2013.- Maggie De Block, Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, reikt in mei 2013 voor de vijfde maal de Federale Prijs Armoedebestrijding uit.


Thema’s voor deze vijfde prijs zijn kinderen in armoede en alleenstaande ouders. Verenigingen en mensen die willen meedingen naar de prijs, kunnen een dossier indienen bij de POD Maatschappelijke Integratie tot 14 april 2013.

Bedoeling van de Federale Prijs Armoedebestrijding is de inzet van verenigingen en individuen die armoede bestrijden, in te verf zetten. De drie laureaten krijgen elk een cheque van 12.500 euro en zes genomineerden gaan elk met 1.250 euro naar huis.

Maggie De Block: “De strijd tegen kinderarmoede is een absolute prioriteit van mijn beleid. Door kinderen uit armoede te halen, hoop ik tegelijkertijd ook generatiearmoede te doorbreken.” Uit een rapport van Eurostat bleek dat in 2011 23% van de Belgische kinderen, jonger dan 18, risico lopen op armoede of sociale uitsluiting. Het Europees gemiddeld bedroeg toen 27%. 

Het  tweede thema van de vijfde armoedeprijs is “Het verbeteren van de levensomstandigheden van ouders en kinderen uit één-ouder-gezinnen”. 

“Vooral alleenstaande vrouwen met kinderen hebben het in deze barre economische tijden steeds moeilijker” legt staatssecretaris De Block uit. “Maar mannen worden uiteraard geconfronteerd met dezelfde moeilijkheden. Ik hoop dan ook dat er zeer praktische en doeltreffende projecten worden aangeboden die de situatie van alleenstaande ouders daadwerkelijk verbeteren of aan hen oplossingen bieden voor problemen waarmee zij nu, meer dan koppels met kinderen, geconfronteerd worden.” 

De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 27 mei 2013.

Kandidaten kunnen een dossier indienen via de POD Maatschappelijke Integratie. 

Alle informatie is te vinden op de website van de administratie via http://www.mi-is.be