31 mei 2018 15:06

Koninklijke Munt van België brengt ‘50 jaar mei 1968’ in muntstuk van 2 euro

De Koninklijke Munt van België (KMB) brengt een herdenkingsmunt ’50 jaar mei 1968’ in omloop. Met de herdenkingsmunt staat de KMB stil bij de studentenrevolte die 50 jaar geleden uitbrak in Parijs en ook zijn weg naar België vond. De euromunt heeft een nominale waarde van twee euro en is exclusief beschikbaar op herdenkingsmunten.be. De herdenkingsmunt heeft een maximale oplage van 257.500 stuks.


Vijftig jaar geleden zette ‘mei ‘68’ de wereld op zijn kop. In Parijs brak een studentenprotest uit dat leidde tot een algemene staking en een revolutionaire sfeer in Frankrijk. Doordat veel mensen over de landsgrenzen heen hun ongenoegen deelden over de politiek, het sociaal onrecht en de oorlog in Vietnam, vond de opstand destijds weerklank in heel Europa en dus ook in ons land.

Om het vijftigste jubileum te herdenken, brengt de KMB een speciale euromunt ’50 jaar mei 1968’ uit. Met een maximale oplage van 250.000 exemplaren is de coincard een item dat niet mag ontbreken in de collectie van menig verzamelaar. De herdenkingsmunt verschijnt in beperkte oplage van 7.500 exemplaren ook in Proof in cassette.

Het muntstuk toont op de voorzijde twee protesterende studenten met vlag en pamflet in de hand voor een auditorium. Het muntteken van Utrecht, de stad waar de herdenkingsmunt wordt geslagen, en het muntmeesterteken bevinden zich ook op deze zijde, samen met de landsaanduiding 'BE' en het jaarmerk 2018. Bovenaan is er een verwijzing naar mei 1968. De keerzijde is een schematische voorstelling van de lidstaten van de eurozone, met de twaalf sterren en het inschrift 2 euro.
Officiële presentatie en beschikbaarheid

De herdenkingsmunt ’50 jaar mei 1968’ is exclusief beschikbaar op herdenkingsmunten.be in coincard met een Nederlandstalige of Franstalige voorzijde voor 10 euro. De herdenkingsmunt wordt vanaf begin juni 2018 thuis geleverd.

Specificaties

  • Nominale waarde: 2 euro
  • Metaal: Bi-metaal
  • Gewicht: 8,50 g
  • Diameter: 25,75 mm
  • Kwaliteit: Brilliant Uncirculated in coincard en Proof in cassette
  • Oplage: 250.000 exemplaren in coincard en 7.500 exemplaren in cassette