30 sep 2020 10:45

Koninklijke Munt van België brengt ode aan Jan van Eyck met drie officiële munten

De Koninklijke Munt van België (KMB) presenteert drie herdenkingsmunten ter ere van Jan van Eyck. De munten worden door  COVID-19 voorgesteld met een video, onder andere opgenomen in  Gent. Gent viert in 2020-2021 namelijk het Jan van Eyck jaar.

De Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck (ca. 1390 – 1441) was tijdens zijn leven misschien wel de beroemdste schilder ter wereld. In de stad Gent wordt in de Sint-Baafskathedraal het grootste werk van Van Eyck tentoongesteld: De aanbidding van het Lam Gods. Het altaarstuk is onlangs gerestaureerd. Ook andere werken van de kunstenaar blijven geliefd. Genoeg redenen voor de KMB om de schilder te eren met officiële muntstukken. “De prachtige munten weten het uitzonderlijke talent en het absolute meesterschap van Jan van Eyck perfect in de verf te zetten,” zegt Ingrid Van Herzele, muntmeester van de KMB.

Ontwerp en onthulling

De KMB lanceert maar liefst drie uitgiften ter ere van Van Eyck. Een 2 euromunt toont een gedetailleerde weergave van De Man met de Rode Tulband, een werk dat door velen beschouwd wordt als Van Eyck's zelfportret. Een zilveren 10 euromunt geeft het beroemde dubbelportret van de Italiaanse textielhandelaar Giovanni Arnolfini en zijn vrouw Constanza weer. Op een gouden 50 euromunt wordt een detail van het onderste middenpaneel van De aanbidding van het Lam Gods afgebeeld: het bloedend lam. Voor liefhebbers zijn alle drie de munten in Proof-kwaliteit ook verkrijgbaar in een zogenaamde ‘Prestigeset’: een verzamelverpakking met de Van Eyck uitgiften in raamcassette.

Vanwege de huidige beperkingen met betrekking tot bijeenkomsten vindt er  geen muntpresentatie  plaats. Om de munten aan de wereld te tonen, is een speciale video opgenomen in Gent, de thuishaven van De aanbidding van het Lam Gods, en Brugge, de woonplaats van Van Eyck als hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Goede. Bekijk hier de presentatievideo van de KMB: https://www.youtube.com/watch?v=neWGe2ykKgs

Verkoop en oplage

Alle Van Eyck munten zijn vanaf vandaag te bestellen op www.herdenkingsmunten.be. De 2 euromunt BU-kwaliteit is een wettig betaalmiddel in alle eurolanden en is verpakt in coincard (een verzamelverpakking in bankkaartformaat). Deze verschijnt in twee taalversies met een totale oplage van maximaal 150.000 stuks. Dezelfde munt in Proof-kwaliteit is gelimiteerd verkrijgbaar met een maximale oplage van 5.000 stuks. De zilveren en gouden munten zijn met respectievelijk maximaal 5.000 en 1.000 stuks echte collector’s items. Van de Prestigeset zullen slechts 250 uitgiften wereldwijd beschikbaar zijn.

Over de Koninklijke Munt van België

De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt voor een periode van 4 jaar. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit.

 

De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, Mevrouw Ingrid Van Herzele én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten.

De Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be.