16 okt 2019 17:12

Koninklijke Munt van België viert ‘400 jaar Manneken Pis’ met officiële munt.

In het stadhuis van Brussel stelde de Koninklijke Munt van België deze namiddag zijn nieuwste herdenkingsmunt van 2,5 euro voor. De euromunt ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het wereldberoemde Manneken Pis is voorgesteld door Alexander De Croo.

Bijna overal ter wereld kent men de beroemdste burger van Brussel: Manneken Pis. Het guitige, plassende ventje dat in de Brusselse Stoofstraat als sprankelende fontein fungeert, fleurt elk jaar de vakantiefoto’s van miljoenen toeristen op. Om zijn 400ste verjaardag extra glans te geven, brengt de Koninklijke Munt van België de 2,5 euromunt ‘400 jaar Manneken Pis’ uit.

In het stadhuis overhandigde vicepremier Alexander de Croo – als Minister van Financiën bevoegd voor de Koninklijke Munt van België – de munt aan Brussels burgemeester Philippe Close. “Ook al is Manneken Pis maar 60 centimeter groot, toch is het lichtjes surrealistische ventje één van dé iconen van onze unieke hoofdstad”, verklaarde De Croo. “En dat hij al vier eeuwen onafgebroken een glimlach op het gezicht van inwoners en toeristen tovert, is iets om trots op te zijn. Logisch dus dat we deze bijzondere verjaardag extra in de verf zetten met deze prachtige verzamelmunt.”

De 2,5 euromunt is geslagen in BU-kwaliteit, verpakt in een kleurrijke coincard en heeft een maximale oplage van 120.000 exemplaren. Het collector’s item is bovendien een geldig betaalmiddel maar wordt niet in circulatie gebracht. Muntverzamelaars, fans van Manneken Pis en alle mensen die dit nationaal monument een warm hart toedragen kunnen de munt bestellen op www.herdenkingsmunten.be. Geïnteresseerden kunnen kiezen voor een munt met een Nederlandstalige of met een Franstalige voorzijde.

Over de Koninklijke Munt van België

De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit. De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, mevrouw Ingrid Van Herzele én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten. De Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be.