23 nov 2023 12:46

Let op voor namaakgoederen tijdens Black Friday!

In de aanloop naar Black Friday, hét moment om online interessante koopjes te doen, wijzen minister van Financiën, Vincent Van Peteghem en Kristian Vanderwaeren, Administrateur-generaal van de Douane, de consument erop dat niet zomaar alles online aangekocht mag worden. Sommige goederen zijn schadelijk voor je portemonnee, voor de economie, je veiligheid of het milieu. Maar let vooral ook op dat je geen namaakgoederen koopt wanneer je online shopt.

In 2023 komen de meeste namaakgoederen onze luchthavens binnen via post- en expreszendingen, meestal vanuit China, Turkije en Hong Kong. Het gaat daarbij vooral om speelgoed en games gevolgd door parfums en cosmetica, kleding en kledingaccessoires. Naast de mogelijke risico’s die verbonden zijn aan namaak, heeft het ook een negatieve impact op onze Belgische economie. Zo bedraagt de totale geschatte economische waarde van de in beslag genomen namaak tot en met eind september reeds meer dan 42 miljoen euro.

Vermoedt de douane dat je pakje namaakgoederen bevat, dan neemt ze de goederen in beslag en zal de merkrechthouder beslissen wat er verder met je pakje gebeurt. Indien die verzoekt om de vernietiging van de goederen, dan zal je als koper opdraaien voor de kosten daarvan. Maar de merkrechthouder kan ook de betaling van een schadevergoeding eisen, al dan niet via een gerechtelijke procedure. In bepaalde gevallen wordt zelfs een gevangenisstraf of geldboete opgelegd.

Een andere bedreiging voor onze economie is de onderwaardering van goederen. In dat geval kent de verkoper van buiten de EU zijn ingevoerde goederen een lagere waarde toe dan de werkelijke waarde. Op die manier ontloopt hij een deel van de btw en de douanerechten om zo de goederen spotgoedkoop te kunnen aanbieden. In de eerste 6 maand van 2023 werden al 841 vaststellingen inzake onderwaardering behandeld.

Denk dus eerst even na vooraleer je je goederen online aankoopt via een webshop van buiten de EU. Je betaalt sowieso btw op al je aankopen en wanneer je pakje meer dan 150 euro kost, dan komen er ook douanerechten en administratieve kosten aan de post- en koeriersdienst bij.

En onthoud: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook!