28 sep 2018 17:51

Maatregelen in het kader van de opvang van asielzoekers door Fedasil

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken akkoord met een reeks urgente maatregelen met betrekking tot het uitstel van het afbouwplan II in het kader van de opvang van asielzoekers door Fedasil.

Om het hoofd te kunnen bieden aan de sterk verhoogde instroom van asielzoekers in 2015, heeft het Agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) in een ongezien tempo nieuwe opvangplaatsen bijgecreëerd. Sinds januari 2016 konden we een sterke daling in de cijfers vaststellen en werd een eerste afbouwplan goedgekeurd. Aangezien de daling van de instroom zich voortzette in 2017 en stabiliseerde in 2018, werd er tijdens de begrotingsgesprekken van maart 2018 een notificatie 'Afbouwplan Fedasil' opgenomen, die een tweede afbouwplan van het opvangnetwerk voorzag. Omwille van de verhoogde instroom van de voorbije maanden, stelt Fedasil echter vast dat het strakke vooropgestelde afbouwplan II onmogelijk te realiseren valt. Het voorgestelde afbouwritme onder de huidige omstandigheden is met andere woorden niet langer haalbaar, en het tijdelijk behoud van een gedeelte van de te sluiten capaciteit is dan ook noodzakelijk.

In dit kader zullen de volgende maatregelen door Fedasil genomen worden:

  • de capaciteit van Samu Béjar wordt verhoogd van 150 naar 400 voor de periode van oktober tot en met december 2018
  • de sluiting van zeven collectieve centra wordt uitgesteld, namelijk die van Houthalen-Helchteren, Westakkers St-Niklaas, Scherpenheuvel, Doornik, Namen, Sainte-Ode en Arlon
  • er zullen 1.500 bufferplaatsen voorzien worden bij de partners opdat het opvangnetwerk flexibeler wordt