29 apr 2015 12:21

Make-over voor EU Ecolabel-cosmetica: strengere eisen voor zepen, shampoos en scheerproducten

Sinds 2007 kunnen cosmeticabedrijven het EU Ecolabel aanvragen voor hun milieuvriendelijke zepen, shampoos en haarconditioners . Na een grondige evaluatie zijn de eisen voor cosmetica met het EU Ecolabel verstrengd. Ook scheerproducten kunnen nu het EU Ecolabel verkrijgen. Bedrijven die het label al behaalden, hebben nog tot en met 8 december 2015 om zich aan te passen aan de nieuwe eisen.

Een van de sterke punten van het EU Ecolabel is dat het naar de volledige cyclus van een product kijkt, vanaf het winnen van de grondstoffen tot het moment waarop het product als afval wordt weggegooid. Producten die hun impact op het milieu tijdens de volledige levensduur verkleinen, worden beloond.

Zo is een van de nieuwe eisen voor  cosmetica met het EU Ecolabel dat nog enkel duurzaam gewonnen palmolie toegelaten is.  Ook de eisen voor de biologische afbreekbaarheid van de ingrediënten en hun giftigheid voor waterorganismen zijn verscherpt. Douchegel en shampoo komen immers na gebruik in het afvalwater terecht.

Cosmetica zorgt ook voor verpakkingsafval. Om dat te beperken verbiedt het EU Ecolabel overbodige en te zware verpakking. Als de verpakking afkomstig is van gerecycleerd materiaal of hernieuwbare bronnen mag de verpakking iets zwaarder zijn. Zo zijn er veel EU Ecolabel producten te vinden met een navulverpakking of met verpakking afkomstig van gerecycleerd materiaal.

Cosmetica met het EU Ecolabel is niet alleen beter voor het milieu, maar denkt ook aan uw gezondheid. Uit voorzorg gaat het EU Ecolabel verder dan de wettelijk eisen voor cosmetica en verbiedt het de bewaarmiddelen triclosan en parabenen volledig. Zepen en shampoos voor kinderen mogen geen parfums bevatten, aangezien die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieulabel erkend door alle landen van de Europese Unie. Het vertelt welke producten beter zijn voor het milieu zonder aan kwaliteit in te boeten. Zo worden er eisen gesteld aan de performantie van EU Ecolabel producten. Momenteel zijn er meer dan 25 zeer diverse productgroepen, zoals schoonmaakmiddelen, computers, televisietoestellen, schoenen  en vakantieverblijven.  Je kan producten met het EU Ecolabel kopen met ecocheques.

De ecologische criteria zijn zodanig gedefinieerd dat slechts 10 à 20% van de producten op de markt het EU Ecolabel kan behalen. Dit betekent dat enkel de meest milieuvriendelijke producten het label kunnen krijgen. Om de kwaliteit van het label te verzekeren en in te spelen op de laatste innovaties worden de criteria regelmatig herzien –zoals nu dus voor cosmetica- na uitgebreid overleg met milieu-NGO’s, consumentenverenigingen, beroepsverenigingen, KMO’s en tussenhandelaars.

Wat cosmetica betreft, zijn er op de Belgische markt nu al shampoos, douchegels, handzepen en producten voor kinderen met het EU Ecolabel.  Op scheerproducten is het dus nog even wachten.


Meer informatie: www.ecolabel.be; www.facebook.com/ecolabel.be.

 

Contact:
Sven Heyndrickx
Adjunct-woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
0473/83.64.90