22 jan 2020 10:31

Manneken-Pis viert de Internationale Douanedag

Op 24 januari viert de Belgische Douane en de Werelddouaneorganisatie (WCO) de Internationale Douanedag. Voor deze gelegenheid trekt Manneken-Pis zijn douane-uniform aan.

Wanneer? Vrijdag 24 januari om 9 u. 30

Waar? Stadhuis Brussel, Grote Markt, 1000 Brussel

Programma : 

  • 9 u. 30 openingstoespraak door de Heer Kristian Vanderwaeren, Administrateur-generaal  van de Belgische Douane en Accijnzen en toespraak door de Heer Kunio Mikuriya, Secretaris-generaal van de Werelddouaneorganisatie
  • 9 u. 50 medaille voor 12 douaniers en 3 buitenlandse douane-attachés
  • 10 u. 20 uitreiking van de Customs Performance Award
  • 11 u. receptie
  • 11 u. 30 vertrek en vorming van het défilé op de Grote Markt vóór het Stadhuis (Koninklijke Harmonie van Financiën, douaniers en genodigden)
  • 12 u. Manneken-Pis aankleding met douane-uniform en toespraak door vertegenwoordiger van de Orde van Manneken-Pis.

 

Het thema dit jaar is de bijdrage van de douane aan een duurzame toekomst waarin sociale, economische, gezondheids- en milieubehoeften centraal staan.

De Belgische douaneadministratie zet ook 12 douaniers in de bloemetjes. Zij krijgen uit handen van de Administrateur-generaal een medaille voor inzet en werkijver.

Ook 3 buitenlandse douane-attachés krijgen een medaille voor hun inzet en werkijver en voor hun specifieke bijdrage aan de douanegemeenschap.

Nieuw voor dit jaar is de betrokkenheid van de private bij dit event die de Customs Professional Award zal uitreiken.

De talrijke aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de internationale en nationale  douanegemeenschap en uit de private sector tonen aan dat het beroep van douanier en logistiek verantwoordelijke meer en meer de verdiende erkenning krijgt. In tijden van brexit, e-commerce, digitalisering, wereldhandel, one-stop-shop, enz. zijn deze beroepen van essentieel belang voor een goed verloop van de logistieke stroom op wereldniveau.