14 jun 2012 12:44

Medische beelden zijn geen familiekiekjes!

Medische beeldvorming heeft een enorme vooruitgang mogelijk gemaakt in de moderne geneeskunde. Zonder röntgenfoto's, MRI of CT-scans bijvoorbeeld zou de diagnose van heel wat ziekten bijna onmogelijk zijn. Toch is er ook een keerzijde aan de snelle evolutie van beeldvormingstechnieken. Zo is de stralingsbelasting voor de bevolking als gevolg van diagnostische onderzoeken sterk gestegen.

Gemiddeld ondergaan we met z'n allen jaarlijks allemaal een radiografisch onderzoek. 1 Belg op 5 ondergaat jaarlijks een CT- onderzoek. Onderzoeken met een MRI-scanner gebeuren dan weer minder vaak. Gemiddeld worden 1 op 20 Belgen elk jaar via MRI onderzocht. 

In vergelijking met onze buurlanden ligt de effectieve stralingsbelasting in België vrij hoog. Zo worden we 1,5 keer meer bestraald dan de gemiddelde Fransman, en zelfs 3 keer meer dan de gemiddelde Nederlander. 

Om die stralingsbelasting te doen dalen en het goed gebruik van medische beeldvorming te stimuleren, lanceert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op 14 juni de campagne ‘Medische beelden zijn geen familiekiekjes. Wees er zuinig mee’, die zich zowel tot het grote publiek als tot de artsen en medische beeldvormers richt. 

Het centrale informatiepunt van de campagne is de website www.zuinigmetstraling.be die bezoekers informeert over medische beeldvorming. Zowel het belang van medische beeldvorming als de risico’s bij onnodig gebruik komen daarbij aan bod. Verder biedt de website concrete tips aan voor patiënten, ouders, voorschrijvende artsen, radiologen en nuclearisten. Voor de voorschrijvende artsen werden ook richtlijnen opgesteld die hen moeten helpen de meest aangewezen beeldvormingsmethode voor elke patiënt te kiezen. 

Bezoekers van de website kunnen nadien hun kennis over medische beeldvorming testen aan de hand van een uitdagende quiz waarmee 20 digitale polaroidcamera’s te winnen zijn. Het jonge publiek tenslotte kan de campagne delen via Facebook waar ze via de speciale funscanapplicatie hun profielfoto kunnen omtoveren tot een röntgenfoto.

www.zuinigmetstraling.be
http://www.health.belgium.be/richtlijnen-medische-beeldvorming

 

Contactpersoon:
Jan Eyckmans
0495/25.47.24

Kathleen Sottiaux
0473/94.29.63