04 mei 2012 18:32

Meer dan honderd dieren in beslag genomen bij particulier in Ombret

De Inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft op donderdag 3 mei bij een vrouw in Ombret meer dan honderd dieren -onder meer knaagdieren, honden en katten- weggehaald omdat ze niet naar behoren verzorgd werden. De dieren werden genoeg gevoed maar leefden in zeer vuile verblijven en te dicht op elkaar.

Het gaat om een heel uitgebreide verzameling van dieren: 6 pony’s, 5 ezels, een muilezel, een paard, 2 Vietnamese biggetjes, 20 wasberen, 9 neusberen, 6 fretten, konijnen, een zestigtal kleine knaagdieren waaronder cavia’s, ratten en eekhoorns, een 30-tal katten, een 80-tal honden, een 40-tal kippen en ganzen, maar ook nog schapen en geiten, verschillende vogels waaronder 2 papegaaien en tot slot verscheidene reptielen (pogona hagedissen, een boa, een gekko, een leguaan en verschillende schildpadden).
De dieren leefden op het erf, in verschillende tuinhuizen en ook in de woning van de vrouw zelf. Het was duidelijk dat ze genoeg te eten en te drinken kregen, maar dat het de eigenares aan tijd ontbrak om zoveel dieren te verzorgen.
De katten, fretten, konijnen en kleine knaagdieren worden opgevangen in de asielen ‘Animaux sans toît’ en la Société Royale Protectrice des Animaux (SRPA) Liège. De wasberen en neusberen gaan naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek. De overige dieren mogen voorlopig bij de eigenares blijven. Zij krijgt van de Inspectiedienst Dierenwelzijn een paar weken de tijd om de verblijven in orde te maken. De situatie van de dieren zal nauwgezet opgevolgd worden.
De inspectiedienst wordt regelmatig geconfronteerd met dierenwelzijnsproblemen bij particulieren die meer dieren in huis halen dan ze kunnen voeden en verzorgen. De verwaarlozing van deze dieren gebeurt nooit uit kwade wil maar is eerder het gevolg van een extreme vorm van dierenliefde of zelfs verzamelwoede.

Contactpersoon:
Dr. Eric Van Tilburgh : 0475630489