21 nov 2023 09:16

Metro 3: de vergunningsaanvraag voor fase 2 gaat verder en de bevolking wordt geïnformeerd

Beliris heeft bij Urban aangepaste plannen ingediend voor de bouwaanvraag voor 7 nieuwe metrostations, een tunnel van 4,5 km en een stelplaats in Haren. Deze plannen houden nog beter rekening met de adviezen van de betrokken instanties en omwonenden. Op 28 en 29 november en 5 december worden openbare infosessies gehouden en in januari 2024 vindt een openbaar onderzoek plaats.

Een geoptimaliseerd project

De aanpassingen van de plannen optimaliseren het project om zo goed mogelijk te voldoen aan de eisen en zorgen van de autoriteiten en de omwonenden. Voor de metrostations zijn dit de belangrijkste aanpassingen:

  • de locatie en vorm van de toegang tot het station in Liedts;
  • het schrappen van de voetgangersbrug in Verboekhoven;
  • de aanpassing van het niveau van de perrons in Bordet, met het oog op de verbreding van de treinperrons;
  • het creëren van zicht op de moestuinen vanuit de inkomhal in Linde;
  • de gevel van de waterzuiveringsinstallatie aanvan het Noordstation.

Voor alle stations vraagt Urban om de verhoogde rookafvoerroosters beter te integreren en indien mogelijk "aan te kleden" met bijvoorbeeld begroeiing. In verschillende stations werden openbare toiletten geïnstalleerd die toegankelijk zijn voor personen met beperkte mobiliteit (PBM) buiten de gecontroleerde zone. De toegankelijkheid van PBM's is voor alle stations herzien met de hulp van het gespecialiseerde adviesbureau Plain-Pied. Er zijn ook meer fietsenstallingen in en rond de metrostations.

Wat betreft de bovengrondse inrichting: zowel de perimeter van de werken als de bestaande situatie worden beter weergegeven op de plannen om ze leesbaarder te maken. Er zijn nog participatieve processen gepland los van de vergunningsprocedure om samen met de burgers de definitieve buiteninrichting te bepalen.

Tentoonstellingen en een website om de burger te informeren

Om de inwoners, de handelaars en het grote publiek volledig te informeren, organiseren Beliris en de MIVB een infotentoonstelling. Deze vindt plaats in de betrokken gemeenten: Haren (Stad Brussel), Evere en Schaarbeek. Bezoekers kunnen er meer te weten komen over het project en al hun vragen stellen aan de technische teams.

  • Haren: dinsdag 28 november 2023 van 17u tot 20u – Grote Zaal van gemeenschapscentrum De Linde, Kortenbachstraat 7
  • Evere: woensdag 29 november van 17u tot 20u - Zaal Brel van het gemeentehuis, Servaas Hoedemaekerssquare 10
  • Schaarbeek: woensdag 5 december van 17u tot 20u – Museumzaal van het gemeentehuis, Colignonplein

Gezien de omvang van het project wordt er nogmaals een openbaar onderzoek georganiseerd door de drie betrokken gemeenten in januari 2024 om omwonenden de kans te geven hun mening over de vergunningsaanvraag te geven aan hun lokale overheid.

Alle informatie en de plannen voor de vergunningsaanvraag zijn beschikbaar op de website www.metro3.be