25 okt 2023 16:08

Minister Van Peteghem presenteert herdenkingsmunt voor 75 jaar Vrouwenkiesrecht België

Minister Van Peteghem presenteerde vandaag in de Kamer van volksvertegenwoordigers officieel de nieuwe Belgische herdenkingsmunt van 2 euro, ter ere van 75 jaar Algemeen Vrouwenkiesrecht in België. De munt wordt door de Koninklijke Munt van België uitgegeven om deze belangrijke mijlpaal voor de vrouwenemancipatie extra te benadrukken. De uitgifte is vanaf vandaag in beperkte oplage verkrijgbaar op herdenkingsmunten.be.

Minister en Muntmeester

De munt werd vandaag officieel voorgesteld door Minister van Financiën Vincent Van Peteghem in het halfrond van de Kamer van Volksvertegenwoordigers in het federaal Parlement.

Met onze herdenkingsmunten brengen we hulde aan personen of gebeurtenissen met een historische impact op ons land. Een munt in het teken van het vrouwenstemrecht, is daarom een logische en waardevolle toevoeging aan de collectie van de Koninklijke Munt. Het is belangrijk om blijvend stil te staan bij het feit dat dit recht al te lang niet vanzelfsprekend was. Het zou tot 1948 duren voor een coalitie van christendemocraten en socialisten het stemrecht voor vrouwen bij alle verkiezingen realiseerde. Daar gingen tientallen jaren van sociale strijd aan vooraf. Vandaag brengen we daarom hulde aan deze strijd én de 75e verjaardag van het vrouwenstemrecht”, verklaart de Minister.

75 jaar algemeen Vrouwenkiesrecht in België

In 1948 voerde België eindelijk het algemeen vrouwenkiesrecht in. Hiermee was het, op Griekenland en Zwitserland na, het laatste Europese land waarin vrouwen een stem kregen. Deze stem konden de dames pas effectief inzetten bij de parlementsverkiezingen in juni 1949.

Eerder lag de focus van feministische bewegingen op algemene burgerrechten en gelijke kansen bij opleidingen; kortom de economische emancipatie van de vrouw. Op politiek vlak was men er later onder andere voor beducht dat de vrouwen zich, meer dan mannen, zouden laten beïnvloeden door de lokale gezaghebbende stemmen (vaak hun pastoor) bij het stemmen.

Niets bleek minder waar, vrouwen stemmen immers even divers als mannen. Desondanks heeft het vrouwenkiesrecht de politieke participatie van vrouwen niet onmiddellijk vergroot. In België trad de eerste vrouwelijke minister Marguerite De Riemaecker-Legot (van Gezin en Huisvesting) pas aan in 1965 en nog altijd zijn de vrouwen politiek gezien in de minderheid. Daarom heeft de Koninklijke Munt een krachtig gedenkstuk van 2 euro ontworpen dat niet enkel eer betoont aan deze historische emancipatiestrijd, maar ook kan dienen als inspiratie voor de verderzetting ervan vandaag.

Ontwerp en oplage

Op de munt zelf ziet u rondom de tekst ‘ALGEMEEN VROUWENKIESRECHT SUFFRAGE UNIVERSEL FÉMININ’. Centraal binnenin het venussymbool als stemvakje met een rood potlood. Links daarnaast: 75 JAAR ANS. Rechts daarnaast de landsaanduiding BE en het jaartal 2023, met hieronder het muntmeesterteken (een erlenmeyer met aster) en het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (de Mercuriusstaf). Rechts onderin ‘IB’ de initialen van ontwerper Iris Bruijns. 

De munt verschijnt in twee kwaliteiten, BU en Proof. De coincard verpakking van de BU-versie is kleurrijk en toont de vreugde voor het pas verworven kiesrecht dat 75 jaar geleden werd aangekondigd in de dagbladen. Op de keerzijde van deze verpakking ziet u enkele jongedames die gretig gebruikmaken van hun recht om te stemmen. Deze coincard werd in twee taalversies voorzien. De Proof-versie zit verpakt in een luxe etui. De oplage van de munt is beperkt tot respectievelijk maximaal 125.000 en 5.000 stukken. Beide versies zijn ook een wettig betaalmiddel in alle eurolanden, maar komen niet in circulatie.

Alle uitgiften zijn vanaf nu te bestellen op www.herdenkingsmunten.be

Noot voor de redactie: Hoge resolutie-beeldmateriaal van de 2 euromunt België 2023 ’75 jaar Vrouwenkiesrecht in België’ kunt u hier downloaden: https://royaldutchmint.sharefile.eu/d-s7324aae578d840708d7b4333c50e161a

Over de Koninklijke Munt van België

De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit.

De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, de heer Giovanni Van de Velde én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten.