20 jun 2023 12:11

Minister van Peteghem presenteert herdenkingsmunt voor Jaar van de Art Nouveau in België

Brussel, 20 juni 2023  – Minister Van Peteghem presenteerde vandaag in het Huis van Eetvelde officieel de nieuwe Belgische herdenkingsmunt van 2 euro, ter ere van het jaar van de Art Nouveau in België. De munt wordt door de Koninklijke Munt van België uitgegeven om deze bijzondere architectuur- en kunststroming te eren. De uitgifte is verkrijgbaar op herdenkingsmunten.be

2 euro Art Nouveau

De munt werd vandaag officieel voorgesteld door Minister van Financiën Vincent Van Peteghem in de Wintertuin van het Huis van Eetvelde.

“Met de herdenkingsmunten brengt de Koninklijke Munt van België hulde aan personen, gebeurtenissen of bewegingen die ons land naam en faam bezorgen tot ver buiten de landsgrenzen. En dan kan de Art Nouveau-stijl niet ontbreken. De unieke architectuur- en kunststroming die in verschillende Belgische steden te bewonderen valt, maar toch vooral Brussel haar sierlijkheid bezorgt, liet reeds bij vele miljoenen bezoekers een onuitwisbare indruk na. Met deze herdenkingsmunt komt de stroming samen met haar architecten en kunstenaars verdiend in een rijtje van historische figuren en gebeurtenissen die ons land doorheen de geschiedenis hebben vormgegeven”, verklaart de Minister.

130 jaar Art Nouveau in België

In 1893 legde architect Victor Horta de laatste hand aan het Tassel Huis. Daarmee gaf hij het startschot van de Art Nouveau in Brussel. De imposante gevel, de weelderige interieurs vol glas-in-lood, de decoratieve mozaïeken en het zwierig gevormde smeedijzer drukten al snel hun stempel op de architectuur van de late Belle Époque. Vooral de natuur was een belangrijke inspiratiebron voor de Art Nouveau, wat zich illustreert door het royale gebruik van planten- en bloemenmotieven en de vele vogelafbeeldingen.

In 2023 - dus 130 jaar later - grijpt Brussel deze verjaardag aan om haar Art Nouveau erfgoed volop in de kijker te zetten met een cultureel programma dat bol staat van uitzonderlijke tentoonstellingen, unieke stadswandelingen en tal van andere boeiende evenementen. Het spreekt vanzelf dat in een uniek verjaardagsprogramma als dit ook een passende herdenkingsmunt niet mag ontbreken. Daarom heeft de Koninklijke Munt een prachtig gedenkstuk van 2 euro ontworpen waarin de verfijnde sierlijkheid van de Art Nouveau stijl perfect wordt weerspiegeld. Vanaf vandaag in beperkte oplage verkrijgbaar via herdenkingsmunten.be.

Ontwerp en oplage

Op de munt zelf ziet u bovenin de tekst ‘ART NOUVEAU’. Daaronder en omheen een geveldetail van het Huis van Eetvelde, een muurmozaïek  van Victor Horta. Links vindt u het muntmeesterteken (een erlenmeyer met aster) en het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt (de Mercuriusstaf) met daarnaast de landsaanduiding BE en het jaartal 2023. Aan de rechterzijde staan de initialen van ontwerper Iris Bruijns. De munt verschijnt in twee kwaliteiten, BU en Proof. De coincard verpakking van de BU-versie complimenteert de munt middels een grafische weergave van florale slingers en typische Art Nouveau kleuren, ontleend aan de natuur. De Proof-versie zit verpakt in een luxe etui. De oplage van de munt is beperkt tot respectievelijk maximaal 150.000 en 5.000 stukken. Beide versies zijn ook een wettig betaalmiddel in alle eurolanden, maar komen niet in circulatie. Alle uitgiften zijn vanaf nu te bestellen op www.herdenkingsmunten.be