27 okt 2021 12:48

Minister Vincent Van Peteghem presenteert herdenkingsmunt ter ere van 500 jaar Carolus V-munten

Brussel, 27 oktober 2021 – Minister Van Peteghem presenteerde vandaag in het Museum van de Nationale Bank van België officieel de nieuwe Belgische herdenkingsmunt van 2 euro ter ere van de ‘500ste verjaardag van de uitgifte van de muntstukken tweede ordonnantie emissieperiode door Keizer Karel V’. De munt wordt door de Koninklijke Munt van België uitgegeven om deze bijzondere historische munt te eren. De uitgifte is verkrijgbaar op herdenkingsmunten.be

De munt werd vandaag officieel voorgesteld door Minister Van Peteghem in het Museum van de NBB in het bijzijn van Jean Hilgers, Directeur bij de NBB.

500 jaar Carolus V munten
Keizer Karel V voerde in 1521 een gouden gulden van 20 stuivers in wat aanleiding gaf tot een nieuwe rekeneenheid: de carolusgulden. In 1543 kwam er ook een zilveren carolusgulden bij. Na het aftreden van Karel V werden de munten niet meer geslagen. De (carolus)gulden bleef echter in de Lage Landen als term en rekeneenheid nog lang in gebruik.

Ter ere van dit bijzondere jubileum wordt niet alleen een 2 euromunt ter ere van Keizer Karel V uitgegeven. Ook de 50 euro ‘Gouden Carolusgulden’ 2021 en de 10 euro ‘Zilveren Carolusgulden’ 2021 werden vandaag ceremonieel onthuld. De hedendaagse munten zijn naar het origineel  ontwerp uit respectievelijk 1521 en 1543, aangevuld met de hedendaagse munttekens. Deze officiële uitgiften van de Koninklijke Munt van België in edelmetaal zijn in beperkte oplage vanaf vandaag verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be .

Ontwerp en oplage
Op de 2 euro herdenkingsmunt staat een buste van Keizer Karel V (Carolus V) met zijn typerende fluwelen renaissance baret en met bont afgezette toga. Om zijn hals hangen de keten met het juweel van de Orde van het Gulden Vlies. Hij kijkt naar de gouden carolusgulden, de munt die zijn 5de centennium viert. De munt verschijnt in twee kwaliteiten, BU en Proof. De BU-versie is verpakt in een internationale coincard, de Proof-versie is verpakt in luxe etui. De oplage van de Proof-versie is beperkt tot respectievelijk maximaal 150.000 en 5.000 stukken. Beide versies zijn een wettig betaalmiddel in alle eurolanden, maar komen niet in circulatie.

Over de Koninklijke Munt van België
De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Begin 2018 werd de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt voor een periode van 4 jaar. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit.

De officiële uitgiften van de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, Mevrouw Ingrid Van Herzele én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten.