08 mei 2013 17:40

In naam van de gelijkheid, een gelukkige feestdag moeder!

Brussel, 08.05.2013 – Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen lanceert, met de steun van Amazone vzw en de Vrouwenraden, de campagne “Happy Mother’s Name”. Deze campagne ondersteunt de dubbele naamgeving waarbij beide ouders hun naam doorgeven aan hun kind, om de huidige discriminatie tussen vrouwen en mannen ter zake uit de wereld te helpen.

Vandaag draagt een kind verplicht de naam van de vader. Het Belgisch naamrecht dateert uit 1794. Onze politieke wereld doet er reeds 25 jaar over om de wet te actualiseren. De campagne Happy Mother’s Day dringt aan op een spoedige actie van het beleid om dit voorbeeld van discriminatie zo spoedig mogelijk de wereld uit te helpen. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen heeft de vrouwenorganisaties uitgenodigd om aan deze actie deel te nemen en op die manier spreekbuis te zijn voor dit initiatief.

De Facebookcampagne spoort vrouwen en mannen aan om alvast hun moeders en vaders naam toe te voegen op hun Facebookprofiel en de Pic Badge toe te voegen aan hun profielfoto. Hierbij werd uitgegaan van het concept van moederdag: Mother's Day = Mother's Name; I celebrate my mother and add her name to my father's on my Facebook profile (moederdag = moeders naam; ik vier mijn moeder en voeg haar naam toe aan mijn vaders op mijn Facebookproefiel).

Op 13 juni 2012 publiceerde het Instituut een advies met de aanbeveling om het burgerlijk wetboek te wijzigen. Het Instituut heeft vastgesteld dat de huidige regels voor de overdracht van de naam aan het kind een discriminatie op grond van het geslacht uitmaken en de internationale regels schenden die elke discriminatie tussen mannen en vrouwen veroordelen, in het bijzonder wat betreft de overdracht van de familienaam aan het kind.

De publicatie van dit advies is uitvoerig in de media geweest, en we hebben talrijke positieve reacties gekregen van ouders die de naam van de moeder aan hun kind wensen door te geven, legt Michel Pasteel, directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, uit. We zijn er ons ook van bewust dat het nodig is om de publieke opinie te sensibiliseren voor deze discriminatie op basis van het geslacht. Geen enkele traditie en geen enkel patriarchaal systeem rechtvaardigen dat een ongelijkheid tussen vrouwen en mannen blijft voortbestaan”.

De laatste jaren klinkt de kritiek op deze oubollige en achterhaalde wet luider en luider. Op het niveau van het internationaal recht werd België al op de vingers getikt voor deze aanhoudende discriminatie. De federale regering heeft een reflectie over de naamsoverdracht aan het kind op gang gebracht. Laat deze moederdag eindelijk symbool staan voor het recht van moeders om ook hun naam door te geven aan hun kinderen.

Campagne Happy Mother’s Name: http://www.facebook.com/#!/pages/Happy-Mothers-Name/501129633285958?fref=ts

Het advies van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen vindt u hier: http://igvm-iefh.belgium.be/nl/binaries/Advies%20naam%20kind%2013.06.2012_tcm336-180239.pdf

Het Vrouwenraad dossier vindt u hier: http://www.vrouwenraad.be/media/docs/pdf/2011/dossier_naam_kind_2011_anysurfer.pdf

Perscontact:

Elodie Debrumetz (communicatieverantwoordelijke)
Tel.: 02/233.49.47
GSM: 0497/ 23 67 67
elodie.debrumetz@iefh.belgique.be

Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Ernest Blerotstraat 1
1070 Brussel
T 02 233 41 75 – F 02 233 40 32
http://igvm-iefh.belgium.be