23 feb 2017 18:37

Naar een hogere energieversnelling - investeren in zuinige gebouwen

Donderdag 16 maart van 9 tot 14u organiseert de FRDO in Brussel zijn jaarforum over de financiering van de energetische renovatie van gebouwen met een publieke functie.

In België is de energieprestatie van gebouwen – en zeker van de gebouwen gebruikt door de federale publieke diensten – sterk ondermaats. Om de financiële drempels bij de renovatie van deze gebouwen concreet in kaart te brengen, liet de raad een studie uitvoeren waarbij een groot aantal actoren werd betrokken. Verder bouwend op de drie seminaries die de raad organiseerde over energetische renovatie, richt het jaarforum van 16 maart zich nu op de voorstelling van de aanbevelingen uit deze studie. We zullen onder meer bekijken hoe een energetische renovatie milieu- en socio-economische voordelen kan opleveren. De instrumenten die de verschillende beleidsniveaus in kunnen zetten worden bediscussieerd in de context van een vastgoedbeleid dat coherent is met de doelstellingen van de nieuwe 2030 Agenda voor duurzame ontwikkeling. Vervolgens zullen we ook meer te horen krijgen over hoe een aantal Europese financiële instellingen (de Duitse bank KfW, de Franse Caisse des dépôts et consignations, Belfius) bijdraagt aan de transitie naar een lagekoolstofmaatschappij, met name door het mobiliseren van privémiddelen. Ten slotte zal een panel bestaande uit sleutelspelers betrokken bij de energetische renovatie van gebouwen in België debatteren over aanbevelingen en praktijkervaringen (met moderatie van dagvoorzitter prof. Jean-Pascal van Ypersele).
Het forum vindt plaats in de Pachecozaal te Brussel (Financietoren). Het programma en inschrijvingsformulier vindt u op onze website.