27 dec 2018 16:56

Nationaal verslag 'NAVO Strategic Level Report'

De ministerraad neemt op voorstel van eerste minister Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders akte van het nationaal verslag NAVO Strategic Level Report.

De NAVO Special Meeting van 25 mei 2017 nam de beslissing dat de bondgenoten een jaarlijks nationaal verslag moeten indienen om aan te geven hoe zij de engagementen vervat in de Defense Investment Pledge van de NAVO-top van Wales zullen invullen.

De afgelopen maanden is deze regering erin geslaagd een aantal belangrijke investeringen in capaciteit te doen: de aankoop van 34 nieuwe F-35-toestellen, de vervanging van gemotoriseerde voertuigen in de landcomponent door Griffins (382) en Jaguars (60) van het Franse 'Scorpion'-programma in het kader van een speciaal partnerschap met Frankrijk, twee dronesystemen van het type MALE en de lancering van een samenwerking met Nederland voor de vervanging van belangrijke scheepsuitrusting.

Dit alles vormt een indicator van de bereidheid om te investeren in modern en doeltreffend defensiematerieel om de veiligheidsuitdagingen aan te gaan en de bevolking te beschermen.

Sinds de regering ontslag heeft genomen, blijft haar optreden echter beperkt tot de 'lopende zaken'.

De ministerraad machtigt de eerste minister om de brief voor het einde van het jaar te versturen. Ter herinnering: de ministerraad van 16 november 2018 heeft de Belgische operationele inzet voor Defensie voor 2019 goedgekeurd.