09 mei 2019 16:07

Nieuwe 2 euromunt ter ere van ‘25 jaar Oprichting Europees Monetair Instituut’.

Brussel, 9 mei 2019 - De Koninklijke Munt van België presenteerde vandaag zijn nieuwe Belgische herdenkingsmunt van 2 euro, die wordt uitgegeven ter ere van ’25 jaar Oprichting Europees Monetair Instituut’ (EMI). Het EMI is de voorloper van de Europese Centrale Bank en de grondlegger van de invoering van de Euro.

De munt werd vandaag officieel voorgesteld in het museum van de Nationale Bank van België door de Minister van Financiën, Alexander De Croo. “We kunnen ons geen Europa zonder euro meer voorstellen. Als België hebben we een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van onze gemeenschappelijke munt. Zo leverden we met Alexander Lamfalussy de eerste voorzitter van het Europees Monetair Instituut, de voorloper van de Europese Centrale Bank. Bij de 25ste verjaardag van het EMI is het gepast om dit herdenken. Hoe anders dan met een herdenkingsmunt?”

Op het muntstuk prijkt onder andere het portret van Alexandre Lamfalussy, de eerste President van het Europees Monetair Instituut. Lamfalussy, die beschouwd wordt als de vader van de Euro, overleed in mei 2015. De munt werd onthuld door mevrouw Lamfalussy, de weduwe van Lamfalussy. Tevens staan munten gesymboliseerd die bovenop elkaar vallen en de opschriften €, ECU (de voorloper van de Euro) en BEF (Belgische Frank) dragen.

De EMI 2 euromunt verschijnt in twee kwaliteiten, BU en Proof. De BU-versie is beschikbaar in een coincard die is geïnspireerd op de Europese sterrenvlag, de Proof-versie is verpakt in luxe etui. De oplage van de Proof-versie is beperkt tot maximaal 5.000 stukken. Beide munten zijn een wettig betaalmiddel in alle eurolanden, maar komen niet in circulatie, waardoor ze echte verzamelstukken zijn. Alle uitgiften zijn vanaf nu te bestellen op www.herdenkingsmunten.be.

Over de Koninklijke Munt van België De Koninklijke Munt van België is verantwoordelijk voor de bestelling van Belgische circulatiemunten, het ontwerp, de kwaliteitscontrole, het screenen van namaakmunten en vertegenwoordigt de Belgische Staat op internationaal niveau. Sinds begin 2018 is de Belgische muntslag en de commercialisering van de Belgische herdenkingsmuntstukken uitbesteed aan de Koninklijke Nederlandse Munt. De Belgische koning blijft de uitvaardigende autoriteit. De officiële uitgiften besteld door de Koninklijke Munt van België dragen het merkteken van de Belgische Muntmeester, Mevrouw Ingrid Van Herzele én het munthuisteken van de Koninklijke Nederlandse Munt.

De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top vijf producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten. De Belgische herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunten.be.