27 nov 2020 11:58

Nieuwe campagnegolf tegen het coronavirus moedigt Belgen aan om als 1 ploeg van 11 miljoen het coronavirus te verslaan

In aanloop naar het Overlegcomité van vandaag lanceert de federale overheid een nieuwe campagnegolf die alle burgers oproept om door te zetten als 1 ploeg van 11 miljoen. De campagne vraagt om samen voor hetzelfde doel te gaan, elkaar niet los te laten en collectief het coronavirus te verslaan.

De strenge coronaregels die we in ons land allemaal samen de voorbije anderhalve maand opvolgden, beginnen hun eerste voorzichtige effecten te tonen. Het aantal besmettingen daalt en ook het aantal ziekenhuisopnames gaat in dalende lijn.

Toch is de strijd nog niet gestreden. De druk in de ziekenhuizen blijft bijzonder hoog en het virus is nog veel te wijdverspreid. Het komt er nu op aan deze moeilijke wintermaanden goed door te komen. Dat kan alleen als we elkaar niet loslaten en allemaal ons deel doen – net zoals spelers van een ploeg dat doen.

De boodschap van de campagne is duidelijk: alleen samen kunnen we het coronavirus verslaan. We kunnen de helden van de zorg helpen door zelf kleine heldendaden te verrichten: ons aan de regels houden en elkaar te helpen waar kan.


Een campagne van échte mensen

De campagne trekt de parallel met het eenheidsgevoel dat ieder van ons herkent bij de favoriete sport van de Belgen: voetbal. De spot, opgenomen in ons nationaal stadion, toont een sterke ploeg. Niet enkel acteurs maar ook Belgische burgers doen mee die hun steentje bijdragen in de bestrijding van het coronavirus. Een verpleegkundige, een brandweerman, een zoon, een Red Flame-speelster, een Chiroleidster, een mama met kindje… Ze symboliseren samen de Belgische bevolking, de 11 miljoen Belgen. Elk met hun eigen coronaverhaal, elk met een reden om samen door te zetten en het coronavirus te verslaan.

De campagne loopt tot eind januari op alle grote tv-zenders, alle nationale kranten en social media. Mensen vinden morgen in hun krant ook een paginagrote advertentie die ze als poster kunnen gebruiken. De grote tifo (tribunedoek) die in de spot te zien is, zal ook doorgetrokken worden in het straatbeeld, in onder meer Antwerpen en Brussel.


Motiveren én informeren

Naast deze motiverende campagne loopt er al enkele weken een informatiecampagne die de basisregels herhaalt op radio, tv, social media en gemeentelijke kanalen. De informatiecampagne loopt al sinds midden oktober.


Enkele getuigenissen van deelnemers aan de campagnespot

Aline Zeler, ex-kapitein Red Flames

“Het is mentaal een gevecht voor iedereen, ook voor atleten. Het is nodig om te sporten om een positieve mindset te behouden in deze gezondheidscrisis. Ik probeer iedereen bewust te maken om de verplichte maatregelen te respecteren, zowel in mijn gezin als voor mezelf. “Allemaal samen” in het dagelijkse leven of op het veld is het beste leidmotief.”

David Vandenbulcke, planner-coördinator medische hulp bij Defensie

“Voor mij is een ploeg een optelsom van individuen die allemaal in dezelfde richting kijken. En waarin elk individu op de ander kan rekenen als dat nodig is.”

Guy De Bondt, urgentieverpleegkundige en coach noodcentrale 112

“Om het coronavirus te verslaan, is ons best doen niet goed genoeg. We moeten allemaal doen wat we moeten doen. Gewoonweg alle regels volgen.”

Iris Van der Auwera, hoofdleiding Chiro Far West (Vilvoorde)

“Het coronavirus verslaan, kunnen we volgens mij alleen maar samen. Zoals wij op de Chiro doen: werken als een ploeg, werken als een team.”

Jérôme Massart, coördinator ziekenhuisnoodplan CHR Sambre et Meuse

“Elke dag gebeuren er goede dingen in de ziekenhuizen. We moeten trots zijn op kleine successen, niet enkel op de grote. Daardoor blijven we positief en behouden we energie. Het vormen van een ploeg betekent voor mij allemaal in dezelfde richting kijken en naar hetzelfde doel werken.”

Michel Gonzaga, hulpverlener CLW

“Om mijn steentje bij te dragen, zie ik veel minder vrienden en familie. En ik hou contact met mensen online in plaats van face-to-face. Ik naai zelf mijn mondmasker om te zorgen dat er geen verspilling is.”

Tom Cleymans, vrijwillige brandweerman

“We kunnen samen het coronavirus verslaan als iedereen op dezelfde manier denkt en de veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Is het niet voor jezelf, dan is het om de anderen te beschermen.”


U kunt de film, de getuigenissen en diverse campagnematerialen hier downloaden