27 jun 2019 14:26

NIEUWE DOUANE CONTROLEZONE IN BRUSSELS AIRPORT

Vandaag 27 juni 2019 heeft minister van Financiën, Alexander De Croo, samen met de CEO van Brussels Airport Company (BAC), de heer Arnaud Feist en de Administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen, de heer Kristian Vanderwaeren, de nieuwe douane controlezone in Brussels Airport ingehuldigd.


Om de reizigers duidelijk te maken waar ze hun goederen kunnen aangeven, heeft Brussels Airport geïnvesteerd in een betere zichtbaarheid van de rode- en de groene uitgang, respectievelijk goederen aan te geven of niets aan te geven. Bovendien plaatste BAC eveneens nieuwe visitatiebanken, die meer privacy voor de reizigers garanderen indien zij worden gecontroleerd door de douane.

Alexander De Croo, minister van Financiën: “Elk jaar controleert de douane op Brussels Airport meer dan 100.000 reizigers op de in- en uitvoer van goederen. Dankzij de inspanningen van Brussels Airport doen de douane-medewerkers dat voortaan in betere omstandigheden, onder meer met meer privacy wanneer je wordt gecontroleerd. Dit is een mooie stap vooruit voor de dienstverlening van de douane op Brussels Airport.”

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company: “In lijn met onze doelstelling om voortdurend de beleving van onze passagiers op de luchthaven te verbeteren, heeft Brussels Airport geïnvesteerd in een volledig nieuwe zone voor douanecontrole. Deze nieuwe zone biedt nu aan al onze passagiers een aangenamere doorgang bij de douane, met de nodige discretie in het geval van een controle. De signalisatie en de zichtbaarheid van de zone werden ook verbeterd. Deze investering biedt het personeel van de douane een moderne en comfortabele werkomgeving waar zij hun taken in alle sereniteit kunnen uitvoeren.”

Net voor de grote vakantie-uittocht is het belangrijk de reizigers attent te maken op wat ze wel en niet mogen meebrengen wanneer ze van vakantie terugkeren.

De douaniers controleren de reizigersbagage en viseren o.a. :
- zeldzame planten en dieren (CITES).
- Aankopen van buiten de EU waarvoor eventueel invoerrechten en taksen verschuldigd zijn.
- Namaak
- Sigaretten en alcohol onderworpen aan strikte beperkingen
- De documenten van gezelschapsdieren
- Bedragen in cash van meer dan €10.000

In 2019 legt de Douane de focus op de controle van sigaretten en alcohol en de aanwezigheid van CITES-goederen en bushmeat.

Enkele cijfers betreffende de douanecontroles:

In 2018:
• 117.482 reizigers uit 3de landen (afkomstig van buiten de EU).
• 9.262 intracommunautaire reizigers (reizen enkel binnen de EU).
• 1066 vaststellingen inzake sluikinvoer.
• 49.578 reizigers kregen een cash controle.
• 1.740.439 € aan vastgestelde rechten (douane, accijnzen en btw) bij invoer.
 

In 2019:
• 89.428 reizigers uit 3de landen (afkomstig van buiten de EU).
• 6.386 intracommunautaire reizigers (reizen enkel binnen de EU).
• 503 vaststellingen inzake sluikinvoer.
• 23.743 reizigers kregen een cash controle.
• 2.023.019 € aan vastgestelde rechten (douane, accijnzen en btw) bij invoer.
 

Een gewaarschuwd reiziger is er dus twee waard en houdt er dus maar beter rekening mee dat de Douane ook tijdens de vakantieperiode streng zal toezien of de regels gerespecteerd worden. Reizigers die meer info zoeken, kunnen steeds de brochure ‘Wijs op Reis’ raadplegen.