29 mei 2009 12:28

NMBS

Overheidsopdracht voor de eID-ticketing van de Belgische spoorwegen

Overheidsopdracht voor de eID-ticketing van de Belgische spoorwegen

De ministerraad heeft minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne groen licht gegeven om met de NMBS te onderhandelen over een overheidsopdracht voor de realisatie van het eID-project bij de Belgische spoorwegen.

Met het eID-project zal het binnenkort mogelijk zijn om via internet of GSM een ticket te kopen door het gebruik van de elektronische identiteitskaart (eID). De reiziger zal zich identificeren met zijn eID-kaart en hoeft dus geen ticket meer op zak te hebben. Het is nu al mogelijk via de website van de Belgische spoorwegen om tickets te kopen, maar die levert nog steeds een papieren ticket af. Binnenkort is dat niet meer nodig.

Om het project te realiseren moeten er aanpassingen gebeuren aan de website van de NMBS en aan de draagbare terminals van de treinbegeleiders.  Er komt ook een elektronische databank dat de elektronische tickets bewaart. De interne documenten en instructies moeten worden aangepast. Omdat de NMBS de enige dienst is die het project kan uitvoeren, wordt er dus een overheidsopdracht met de NMBS afgesloten.