11 jul 2024 15:50

Maximaal digitaal: kadasteraangifte via MyMinfin

Voortaan is het mogelijk de aangifte in te dienen via MyMinfin. De nieuwe tool zorgt voor een dynamisch en intelligent webformulier, waarmee men op elk moment van de dag eenvoudig een  aangifte kan invullen en versturen, zonder verzendkosten. Bovendien kan  men de verstuurde aangifte altijd raadplegen in MyMinfin.

De FOD Financiën bepaalt het kadastraal inkomen voor onroerende goederen. Om een kadastraal inkomen correct vast te stellen, moeten burgers de ingebruikname of eerste verhuur van een nieuwbouw of wijzigingen aan een bestaand onroerend goed aangeven. Jaarlijks zijn er 280.000 dergelijke aangiften.

Het kadastraal inkomen is geen echt inkomen. Het is een fictieve waarde die voor een onroerend goed (gebouw of grond) wordt vastgesteld.

Het kadastraal inkomen is geen belasting op zich, maar vormt de basis om andere belastingen te berekenen:

  • Voor Belgische onroerende goederen vormt het de basis voor de onroerende voorheffing. Dat is een gewestelijke belasting die men jaarlijks moet betalen.
  • Voor buitenlandse en Belgische onroerende goederen dient het om de onroerende inkomsten in de belastingaangifte te bepalen.