22 aug 2024 12:37

De Regie der Gebouwen laat 76 fotovoltaïsche panelen plaatsen op het dak van het Financiecentrum van Neufchâteau!

Eind april 2024 heeft de Regie der Gebouwen 76 fotovoltaïsche panelen laten plaatsen op het dak van het Financiecentrum van Neufchâteau om zijn duurzaamheid te verbeteren en de jaarlijkse CO2-uitstoot met 17 ton te verminderen.

Fotovoltaïsche panelen integreren in onze overheidsgebouwen is een concrete daad met het oog op de energietransitie en ons engagement hiervoor. Alle andere uitgevoerde werken dragen bij tot extra energiebesparingen en dus een verlaging van de exploitatiekosten van de gebouwen. Het gaat hier om een wil op federaal niveau, in het kader van het Nationaal Energie- en Klimaatplan. Bovenop deze installatie worden momenteel andere projecten onderzocht om deze ontwikkeling uit te breiden. In 2024 voorzien we onder andere de plaatsing van fotovoltaïsche panelen op sites zoals het kantoorgebouw “Kouterpoort” in Gent en de gevangenis van Itter. Andere gelijkaardige projecten werden dit jaar al uitgevoerd, zoals aan het complex van de Federale Wegpolitie in Daussoulx en op de daken van de Civiele Bescherming in Crisnée.
Mathieu Michel, uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen

Lokale en duurzame energie

Met een totaal vermogen van 41 kWp en een jaarlijkse productie van 37,7 MWh maakt de installatie van de fotovoltaïsche panelen het mogelijk om lokale en duurzame energie te gebruiken en de jaarlijkse CO2-uitstoot met 17 ton te verminderen. Dankzij deze panelen wordt voortaan 34% van de elektriciteitsbehoefte van het gebouw gedekt.

De installatie van fotovoltaïsche panelen is één van de sleutelacties die deel uitmaken van de bijdrage van de Regie der Gebouwen aan het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP). In dit geval wordt 74% van de geproduceerde elektriciteit verbruikt door de site zelf en 26% in het net geïnjecteerd.

Een aanvullende bijdrage geleverd door 100% groene energie

Naast de 34% elektriciteit die wordt opgewekt door de fotovoltaïsche panelen, verbruikt het Financiecentrum 100% groene stroom. 

Sinds 1 januari 2017 worden de door de Regie der Gebouwen beheerde gebouwen voorzien van aardgas en 100% groene stroom via een overeenkomst die werd afgesloten met de aankoopcentrale van het Vlaams EnergieBedrijf (VEB). De Regie der Gebouwen kan van interessante tarieven genieten dankzij de inmededingingstelling van haar partners bij de aankoop van energie. 

Nieuw schrijnwerk

Nieuw schrijnwerk voor een nog duurzamer gebouw

Vanuit haar bezorgdheid over de ecologische voetafdruk van haar overheidsgebouwen had de Regie der Gebouwen al de 292 raamkozijnen van het gebouw laten vervangen en nieuwe isolerende dubbele beglazing laten plaatsen tussen mei en november 2023.

De nieuwe aluminium ramen vragen weinig onderhoud en voldoen aan de geldende EPB-normen (Umax van de ramen = 1,5 W/m²K). De nieuwe ramen zorgen bovendien voor een verbetering van de inbraakveiligheid (overal gelaagde veiligheidsbeglazing). 

Er werd ook zonnewering voorzien op de gevels die aan de zon blootgesteld zijn om oververhitting tegen te gaan. 

Deze werken hebben gezorgd voor een beter comfort voor de gebruikers en een vermindering van de verwarmingskosten dankzij een betere isolatie van het gebouw en luchtdichtheid. 

Technische fiche

•    Eigenaar: Belgische Staat
•    Bouwheer: Regie der Gebouwen
•    Bezetter: Financiecentrum

Installatie van de fotovoltaïsche panelen:

•    Onderneming: Raamovereenkomst afgesloten tussen VEB en ENBRO nv (8530 Harelbeke)
•    Tijdstip van de installatie: april 2024
•    Kostprijs van de installatie: ongeveer 45 000 euro incl. btw

Vervanging van het schrijnwerk:

•    Aannemer: Pierret project
•    Duur van de werken: mei 2023 – november 2023
•    Kostprijs van de werken: ongeveer 660 000 euro incl. btw