01 okt 2024 10:14

Tewerkstelling in Belgische industrie krijgt rake klappen tijdens eerste jaarhelft

De groei van de tewerkstelling is in 2024 volledig stilgevallen. In de industrie is er zelfs sprake van een flinke achteruitgang. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid over het tweede kwartaal van 2024.

Valse start

De tewerkstelling in België heeft in 2024 een valse start genomen. De tegenvallende cijfers die de RSZ al had opgetekend in 2023 zetten zich door in de eerste zes maanden van 2024. In het tweede kwartaal was er sprake van een nulgroei van de loontrekkende tewerkstelling.

Het Van Hool-effect

Vooral de industrie kreeg begin dit jaar rake klappen. Het aantal jobs nam er af met 1,7% en het arbeidsvolume (in voltijdsequivalenten) met 1,8 % ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

“De daling was het sterkst in de productie van voertuigen, waar 12% van de banen verloren ging”, zegt Jasper Hubeau, directeur-generaal van de financiële en statistische dienst van de RSZ. “Hier zien we het effect van onder meer de sluiting van Van Hool, die een belangrijke werkgever was in de productie van voertuigen.”

“De voertuigproductie is een negatieve uitschieter, maar ook in de andere deelsectoren van de industrie is de toestand erop achteruitgegaan. De textiel- en kledingindustrie verloor in een jaar tijd meer dan 6% van zijn banen, en de hout- en papierindustrie en drukkerijen 5%.”

In de farmaceutische nijverheid zat er begin dit jaar wel nog groei, maar die was kleiner dan in 2023: +1% in arbeidsplaatsen en +0,8% in arbeidsvolume. Ook in de vervaardiging van informaticaproducten (1,1% in arbeidsplaatsen en 1,4% in arbeidsvolume) is er een beperkte groei.

In de bouw daalde het aantal jobs (-1,7%) en het aantal voltijdsequivalenten (-2,3%), maar dat laatste is deels het gevolg van een groter aandeel weerverlet in 2024.

Dienstensector compenseert

De dienstensector bleef groeien, zij het beperkt (+0,5%). De groei zit vooral bij de vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten (+1,5%), de financiële activiteiten en verzekeringen (+0,5%) en de niet-commerciële dienstverlening (+0,6%), die onder andere het onderwijs en de openbare besturen omvat. De tewerkstelling in de horeca stagneert (+0,1%) en in de handel gaan jobs verloren (-1%).

“Globaal maakt de jobgroei in de dienstensector het verlies van de industrie nog net goed, waardoor de tewerkstelling globaal dus op een status quo uitkomt’, zegt Jasper Hubeau.”