COP29: Enabel verheugd met klimaatfinanciering van Waals gewest voor het behoud van Kivu- en Tanganyikameer in Afrika
Enabel kondigt een partnerschap aan met het Waals Gewest, dat 2 miljoen euro ter beschikking stelt voor het Europese TAKIWAMA-project, dat wordt uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en tot doel heeft het beheer en het behoud van het Kivumeer en het Tanganyikameer in Centraal-Afrika te verbeteren. Het Tanganyika Kivu Water Management Project (TAKIWAMA), met een totaal budget van 31 miljoen euro, maakt deel uit van het Europese initiatief 'Grensoverschrijdend waterbeheer in Afrika', dat de samenwerking tussen Afrikaanse landen wil verbeteren voor een duurzaam beheer van gedeelde waterbronnen. Het initiatief is essentieel omdat Afrika een groot aantal grensoverschrijdende rivieren en meren heeft die door verschillende landen worden gedeeld.
TAKIWAMA wordt gedeeltelijk uitgevoerd door het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. De financiering van het Waals Gewest komt bovenop de 11,5 miljoen euro die Enabel voor het project beheert. Het geld moet vooral dienen om de toestand van het milieu rond de meren, de impact van de klimaatverandering en de biodiversiteit te monitoren.
Door de klimaatverandering stijgt het waterpeil van de meren. Daarnaast hebben de meren te kampen met vervuiling, overbevissing, ontbossing en snelle stedelijke ontwikkeling aan hun oevers.
De activiteiten van Enabel in het kader van het project zijn gericht op het verbeteren van het waterbeheer in de twee meren. In samenwerking met de lokale besturen wordt een grensoverschrijdend monitoringsysteem opgezet om de toestand van het milieu nauwlettend in de gaten te houden. De gevolgen van de klimaatverandering worden opgevolgd met behulp van een grensoverschrijdend monitoringsysteem.
Het Waalse geld, dat deel uitmaakt van het internationale klimaatfinancieringsprogramma voor 2025, zal worden gebruikt om twee milieu- en klimaatmonitoringcentra te bouwen aan de zuidelijke oevers van het Tanganyikameer, in Nsumbu (Zambia) en Kipili (Tanzania). Daarnaast zal het netwerk van meteorologische stations rond het meer worden uitgebreid en versterkt en zal apparatuur worden geleverd om de biodiversiteit te monitoren. De controlecentra worden gebouwd met lokale bouwmaterialen en uitgerust met hernieuwbare energiebronnen om de impact op het milieu te minimaliseren.
“We zijn bijzonder verheugd dat het Waals Gewest ons zijn vertrouwen schenkt voor dit belangrijke project,” zegt Jean Van Wetter, CEO van Enabel. “Het grensoverschrijdende karakter van klimaatverandering manifesteert zich heel sterk in deze regio, en alleen als we grensoverschrijdend samenwerken met verschillende partners en onze kennis en middelen bundelen, kunnen we een concreet verschil maken.”
“Door het TAKIWAMA-project te steunen, draagt Wallonië bij tot het duurzaam beheer van vitale hulpbronnen zoals water. Dit project illustreert onze overtuiging dat internationale solidariteit zich moet vertalen in concrete en ambitieuze acties om een antwoord te bieden op de klimaaturgentie en de bevolking te wapenen tegen de impact van de klimaatverandering,” zegt Cécile Neven, minister van Klimaat, Energie, Lucht-Klimaatplan, Huisvesting en Luchthavens.
Het Kivumeer (2700 km²) ligt in het Grote-Merengebied in Afrika, op de grens tussen Rwanda en de Democratische Republiek Congo. De Rusizi-rivier ontspringt in dit meer en mondt uit in het zuidelijker gelegen Tanganyikameer. Met 32.900 km² is het Tanganyikameer iets groter dan België (30.500 km²). Het bevat 18% van al het zoete oppervlaktewater ter wereld en is een uniek ecosysteem met een uitzonderlijke endemische biodiversiteit.