24 apr 2025 08:41

Wereldvaccinatieweek 2025: aantal gemelde bijwerkingen bij kinderen en jongeren blijft laag

Van 24 tot 30 april 2025 is het de Wereldvaccinatieweek. Daarom brengt het FAGG de meldingen van bijwerkingen na vaccinatie bij kinderen en jongeren in kaart. Conclusie: het aantal meldingen van bijwerkingen blijft laag. De gemelde bijwerkingen zijn in lijn met het gekende veiligheidsprofiel van vaccins en bevestigen dat de voordelen opwegen tegen de risico’s.

Wat zeggen de cijfers?
De voorbije tien jaar (tussen 2015 en 2024) werden in België 553 meldingen van vermoedelijke bijwerkingen gedaan na de vaccinatie van een kind of jongere (jonger dan 18 jaar) volgens het basisvaccinatieschema (aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad). Dit aantal blijft laag vergeleken met het grote aantal kinderen dat de afgelopen tien jaar de aanbevolen vaccinaties heeft gekregen.

Ongeveer 57 % van de meldingen van bijwerkingen na vaccinatie gaan over algemene aandoeningen (koorts, malaise, vermoeidheid ...) en reacties op de injectieplaats. Maagdarmstoornissen, effecten op het zenuwstelsel (hoofdpijn, duizeligheid, verlies van bewustzijn ...) en huidaandoeningen worden ook vaak gemeld.

De vijf meest gemelde bijwerkingen zijn:

  1. koorts (in 17 % van de gevallen);
  2. braken (in 14 % van de gevallen);
  3. hoofdpijn (in 8 % van de gevallen);
  4. diarree (in 8 % van de gevallen);
  5. bleekheid (in 5 % van de gevallen).

Ernstigere bijwerkingen werden minder vaak gemeld: 14 gevallen van stuipen, 10 gevallen van darminvaginatie en 7 gevallen van anafylactische reactie of shock van alle gemelde bijwerkingen.

Op nationaal niveau blijft het FAGG de veiligheid van de beschikbare vaccins in België opvolgen. Bijwerkingen gemeld aan het FAGG worden gemeld en gecentraliseerd in een Europese (Eudravigilance) en wereldwijde (WHO VigiBase) databank voor geneesmiddelenbewaking.

Help mee aan veilige vaccins en meld bijwerkingen op eenbijwerkingmelden.be.

De rol van het FAGG
Het FAGG zet met het speerpunt Vaccins dagelijks in op veilige en doeltreffende vaccins. Voordat een vaccin op de markt komt, doorloopt het een uitgebreid proces van onderzoek, ontwikkeling en evaluatie. Elk vaccin wordt grondig getest in verschillende fasen van klinische proeven om de veiligheid, doeltreffendheid en kwaliteit te garanderen. Pas na goedkeuring door de bevoegde instanties wordt een vaccin toegelaten op de markt. Het FAGG speelt in elke fase een cruciale rol.

In 2024 heeft het FAGG onder andere:

  • 5 nationale verzoeken behandeld voor wetenschappelijk en technisch advies aan vaccinontwikkelaars;
  • 28 aanvragen voor nieuwe klinische proeven beoordeeld, waarvan 26 proeven werden goedgekeurd, waaronder 18 voor nieuwe profylactische vaccins;
  • een sleutelrol gespeeld bij de goedkeuring van vaccins in Europa door als rapporteur op te treden voor 5 van de 9 vaccins die door het EMA zijn goedgekeurd.

Vaccininformatie in duidelijke taal
Op FarmaInfo.be vindt u informatie over:

Meer informatie
Betrouwbare en actuele informatie over vaccineren in Vlaanderen - allesovervaccineren.be