21 jul 2023 10:35

Oekraïne: financiering van steunmaatregelen van de Wereldbankgroep

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem akkoord met een bijdrage van twee miljoen euro uit de interdepartementale provisie Oekraïne om het economische en sociale weefsel van Oekraïne tijdens en na de oorlog te ondersteunen.

De steuninitiatieven richten zich op de privésector in Oekraïne, die cruciaal is voor het economische en sociale weefsel van het land tijdens de oorlogsfase en daarna.

De Wereldbankgroep (WBG) heeft vanaf de Russische invasie de steun aan Oekraïne opgedreven en speelt een belangrijke rol bij het kanaliseren van steun van diverse donoren naar Oekraïne. Met het oog daarop richtte de WBG de Multi-Donor Resources for Institutions and Infrastructure (MRII) op, om Oekraïne te ondersteunen door middel van een gecoördineerde aanpak tussen de verschillende onderdelen van de WBG.

Dit stelt donoren in staat om Oekraïne te ondersteunen bij het aanpakken van zijn onmiddellijke behoeften om belangrijke openbare diensten, de particuliere sector en bredere herstel- en wederopbouwbehoeften te ondersteunen. Binnen het MRII hebben de International Finance Corporation (IFC) en het Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) elk een steunprogramma ontwikkeld, vanuit hun mandaat en expertise.

De ministerraad gaat akkoord met:

  • een bijdrage van 1 miljoen euro aan het Economic Resilience Action Program van de IFC, onder de vorm van een gift, vanuit de interdepartementale provisie Oekraïne
  • een bijdrage van 1 miljoen euro aan het Support to Ukraine’s Reconstruction and Economy Trust Fund van het MIGA onder de vorm van een gift, vanuit de interdepartementale provisie Oekraïne