18 okt 2024 17:16

Ondersteuning van het eindeloopbaanregime voor de lokale politie voor 2024

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een ontwerp van koninklijk besluit goed houdende de wijze van toekenning van de subsidies ter ondersteuning van het eindeloopbaanregime voor personeelsleden van het operationeel kader van de lokale politie voor het jaar 2024.

Bij de begrotingsopmaak 2024 werd er beslist om de politiezones een subsidie te verlenen voor de NAVAP (non-activiteit voorafgaand aan de pensionering), beperkt tot het wachtgeld van de personeelsleden die de non-activiteit voorafgaand aan de pensionering genieten. Met deze subsidie moeten de politiezones de meerkosten en de budgettaire lasten opvangen die te wijten zijn aan een verlenging van de loopbaan van de personeelsleden die in het arrest nr. 103/2014 van 10 juli 2014 van het Grondwettelijk Hof worden bedoeld.

Daartoe werd aldus voorzien in een maximumkrediet van 38 300 000 euro. Deze financiële steun bestaat uit de werkelijke kosten (wachtsalaris, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering) van de personeelsleden in non-activiteit voorafgaand aan de pensionering. Het gaat om een driemaandelijkse vergoeding van het wachtsalaris, inclusief vakantiegeld en de eindejaarsuitkering, exclusief andere toelagen en vergoedingen. Voor het laatste kwartaal vindt de vergoeding voor oktober-november plaats in december en de vergoeding voor december vóór eind januari van het volgende jaar.

Het ontwerp wordt ter ondertekening voorgelegd aan de Koning.