20 dec 2023 11:10

OOK IN 2023 BLIJVEN CRIMINELEN CREATIEF IN HET VERBERGEN VAN DRUGS EN ONTDEKT DE DOUANE STEEDS NIEUWE SOORTEN DRUGS

Vandaag maakte de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen haar jaarcijfers inzake drugs in postpakketten en bij passagiers in Brussels Airport bekend.

Voor wat betreft de cijfers voor drugs in postpakketten zien we een aantal verschuivingen ten opzichte van vorig jaar. Zo zijn er veel minder vaststellingen, maar is er een aanzienlijke toename van het aantal vaststellingen inzake synthetische drugs zoals XTC, MDMA en Ice.

Voor 2023 stellen we bij postpakketten een belangrijke trend vast, namelijk de opkomst van een nieuwe gevaarlijke synthetische drug genaamd HHC (hexahydrocannabinol). Deze nieuwe drug kan in verschillende vormen gebruikt worden: in olievorm, om te vapen of om op te eten. Daarbovenop is ze heel gevaarlijk voor de gezondheid aangezien er geen controle is over de hoeveelheid werkzame stof.

Een andere tendens is de toename van cannabis uit de Verenigde Staten en Canada. Cannabis is legaal in de landen van oorsprong, maar illegaal in België. Khat-vaststellingen daarentegen zijn in 2023 spectaculair gedaald. Mogelijke oorzaak kan zijn dat er in België een gevangenisstraf wordt opgelegd voor het bezit ervan, terwijl in onze buurlanden slechts een geldboete of werkstraf wordt toegekend.

Langs passagierszijde zien we in 2023 minder vaststellingen dan in 2022, maar cocaïne en marihuana blijven populaire smokkelwaar. Deze daling van het totaal aantal vaststellingen hangt nauw samen met het verdwijnen van de hoog-risicovluchten uit Curaçao.

In 2023 werd bij een passagier voor de eerste keer de nieuwe synthetische drug 3-CMC (chloromethcathinone) ontdekt. De structuur en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van amfetamines. De risico’s zijn nog nauwelijks onderzocht, maar er zijn aanwijzingen dat deze drug zenuwschade zou kunnen veroorzaken.

Dit jaar werden drugs slechts op twee manieren door reizigers gesmokkeld, namelijk via de bagage of door het slikken van boleta’s, terwijl er vorig jaar ook anaal/vaginaal of op het lichaam geplakt werden.

Criminelen blijven overigens bijzonder vindingrijk in het verbergen van drugs. Zelfs paashazen, kinderspeelgoed en voeding bleken een geschikte dekmantel. De Douane blijft dan ook onverminderd de strijd tegen drugs voeren, maar doet dit niet alleen en werkt hiervoor nauw samen met diverse partners. Samenwerking is en blijft de sleutel tot succes!