29 mrt 2018 20:42

Ook in België lage concentraties asbest gevonden in cosmetica Claire’s

Gisteren liet de FOD Volksgezondheid 3 cosmetica producten van de firma Claire’s uit de rekken halen na een melding door de Nederlandse overheid over de aanwezigheid van lage concentraties asbest.
 

Na de analyses die Volksgezondheid ondertussen liet uitvoeren in een gespecialiseerd laboratorium, blijkt nu dat ook 2 producten uit de Belgische vestigingen van Claire’s lage concentraties aan asbest bevatten. Het gaat hierbij om cosmetica in poedervorm waarvan de verpakkingen de namen dragen “Claire’s compact powder” en “Claire’s contour palette”.

In de stalen van “Claire’s shadow and highlight finishing kit” werd geen asbest gevonden.

De FOD Volksgezondheid onderneemt de nodige actie om alle voorraden van de vervuilde cosmetica definitief uit de handel te houden en kijkt er op toe dat de firma Claire’s haar klanten volledig informeert en een terugroeping van de producten organiseert.

Omdat asbest niet opgenomen wordt door de huid, schatten experts bij Volksgezondheid het directe risico voor de gezondheid van de gebruikers van de cosmetica eerder laag in. Het is echter niet uitgesloten dat de producten huiduitslag veroorzaken. Gevolgen voor de gezondheid zijn zeer onwaarschijnlijk omdat de teruggevonden concentraties erg klein zijn.

Klanten die nog geopende of ongeopende verpakkingen van “Claire’s compact powder of “Claire’s contour palette” in huis hebben, wordt aangeraden om deze niet meer te gebruiken en afgesloten naar de winkel terug te brengen. Zij krijgen het aankoopbedrag terugbetaald.

Tegen de firma Claire’s wordt proces-verbaal opgemaakt voor de vastgestelde overtredingen. Daarop kan een boete of gerechtelijke vervolging volgen. Claire’s is verplicht om alle vervuilde producten terug te roepen, te inventariseren en te laten vernietigen.

 

Perscontact: Jan Eyckmans: 0495/ 25 47 24