23 apr 2020 13:17

Op zoek naar mondmaskers? Pas op voor valse webshops

Het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt: wees voorzichtig bij je online zoektocht naar mondmaskers. Fraudeurs creëren valse webshops en liggen op de loer.

Nu het sociale leven weer op gang zal komen, maken we ons allemaal klaar om dit veilig te kunnen doen. Bedrijven bestellen mondmaskers voor medewerkers en ook particulieren gaan ernaar op zoek.

Vaak wordt de internetgebruiker via een phishingbericht aangemoedigd om naar een valse website of webshop te surfen om dergelijke maskers te kopen. Burgers kunnen deze verdachte berichten doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.  Wij laten de links naar die verdachte sites dan blokkeren. 

In de maand maart ontvingen wij dagelijks gemiddeld meer dan 8600 verdachte berichten en konden wij 4500 verdachte unieke URL's laten blokkeren.  In de maand april kregen we tot nu toe gemiddeld al meer dan 11000 verdachte berichten per dag. Het fenomeen zit in de lift maar de internetgebruiker heeft gelukkig steeds vaker de reflex om deze berichten naar verdacht@safeonweb.be door te sturen.
Miguel De Bruycker
Directeur CCB

De afgelopen weken werden 1165 nieuwe .be-domeinnamen geregistreerd met een verwijzing naar COVID-19 en meer specifiek naar mondmaskers. Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk geregistreerd door criminelen die ze willen gebruiken om valse websites en webshops te lanceren.  DNS Belgium -die instaat voor het beheer van alle .be-, .brussels- en .vlaanderen-domeinnamen houdt echter een oogje in het zeil.

Een van onze belangrijkste aandachtspunten is het streven naar een veilige .be-zone zodat iedereen zich veilig voelt bij het surfen naar een website met de extensies .be, .brussels of .vlaanderen. Er gebeurt immers dagelijkse controle bij registratie van nieuwe domeinnamen met deze extensies. Wie probeert te registreren met valse gegevens loopt tegen de lamp. Onze focus op Cyber Security is een van onze prioriteiten, maar het blijft uiteraard belangrijk om waakzaam te zijn.
Philip Du Bois
DNS Belgium

Hoe je beschermen: 3 tips

  1. Wees altijd kritisch voordat je tot een aankoop over gaat. Is het product voordeliger dan op andere webshops of gewoon abnormaal goedkoop? Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar.  De kans bestaat dat de bestelde producten nooit geleverd worden of dat het namaak is.
  1. Koop bij voorkeur alleen op webwinkels die je al kent en die te vertrouwen zijn. Een webshop is verplicht om naam, adres en ondernemingsnummer duidelijk te vermelden. Zijn deze gegevens niet aanwezig op de webshop, gebruik hem dan niet.
  1. Kreeg je een aanbieding toegestuurd via een e-mail of sms’je? Klik dan nooit op de link in dat bericht.  De kans is groot dat je naar een valse website of een valse webshop wordt geleid. Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be

Voor meer informatie over DNS Belgium

Perscontact: Lut Goedhuys: 0477 67 66 97

Voor meer informatie over het Centrum voor Cybersecurity België

Perscontacten hieronder: